DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Hårt tryck nedåt på Japans valuta

Japans finansminister Shunichi Suzuki följer noga effekterna av den kraftigt försvagade yenen. Arkivbild Bild: Leo Correa AP/TT

Ekonomi (TT)

Den japanska valutan, yenen, pressas hårt på den globala valutamarknaden. En centralbank som går mot strömmen, med nya stödköp när andra stramar åt, ligger bakom utvecklingen.

Japans finansminister Shunichi Suzuki är orolig.

Yenen kretsar kring 123:50 yen per dollar i tisdagens handel. Detta efter att ha snuddat kring 125 yen per dollar i måndags, den lägsta nivån på sju år.

Kursen är dock fortfarande på sexårslägsta och betydligt svagare än nivån kring 115 yen per dollar i början av mars.

Japans finansminister Shunichi Suzuki följer utvecklingen noga för att se till att valutans fall inte påverkar ekonomin negativt.

– Vi måste fortsätta följa detta noga för att se om den svagare yenen börjar få en negativ påverkan, sade Suzuki inför ett framträdande i parlamentet i Tokyo på tisdagen.

Den stora kontrasten mellan åtstramningsplaner i USA och den japanska centralbankens senaste omgång stimulanser – med massiva stödköp – ligger bakom utvecklingen.

Den svagare yenen riskerar att öka effekterna av högre energi- och råvarupriser för japanska företag och hushåll. Samtidigt bidrar det till att stärka japanska exportföretags konkurrenskraft på världsmarknaden.

Den japanska centralbankschefen Haruhiko Kuroda har motiverat de nya stimulansåtgärderna med att de behövs för att stabilisera inflationen och att en svagare japansk valuta i grunden är positivt för den japanska ekonomin.

Joakim Goksör/TT