KRIGET I UKRAINA

Energikris och recession hotar i krigets skugga

Strypta ryska leveranser av gas och olja efter Rysslands attack mot Ukraina hotar slå hårt mot både hushåll och företag i hela Europa, även Sverige, varnar experter. Arkivbild Bild: Hasan Jamali AP/TT

Ekonomi (TT)

Den ryska attacken mot Ukraina kommer slå stenhårt mot både hushåll och tung industri, när priserna på el och drivmedel rusar uppåt, enligt råvaruexperten Bjarne Schieldrop på SEB.

Han räknar med en prischock för konsumenter, nedstängda industrier och recession.

Priserna på råolja och naturgas rusar uppåt sedan Ryssland inlett attacker mot en rad olika mål inne i Ukraina. Aggressionen mot Ukraina har potential att snabbt utvecklas till den största väpnade konflikten i Europa sedan andra världskriget.

Ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad lyfter över 100 dollar per fat för första gången sedan 2014. Priset på naturgas på råvarubörsen i Amsterdam var samtidigt uppe på 120 euro per megawattimme tidigt på torsdagsmorgonen – ett prislyft med 35 procent.

Prischocken slår mot en redan turbulent global energimarknad.

– Vi har redan en global energikris på grund av naturgaspriserna, säger Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker på storbanken SEB.

Nedstängningar av industri

Pristrycket uppåt på naturgas förklaras delvis av stark global tillväxt, men till stor del även av att Ryssland sedan i fjol kraftigt reducerat sina leveranser av naturgas till den europeiska spotmarknaden.

– Före det här kriget har Europa tappat omkring 30 procent av de ryska leveranserna av naturgas. Och under kriget som nu pågår i Ukraina kommer man antagligen att stänga ned naturgasledningarna som går igenom Ukraina – för att undvika katastrofer och explosioner, säger Schieldrop.

Han utesluter inte heller rena sabotage mot de ukrainska gasledningarna i samband med de nu pågående striderna.

Det minskade utbudet kommer snabbt slå igenom på priserna, varnar Schieldrop.

– Då måste priset upp till en nivå där man i Europa och Asien får nedstängningar av industriell aktivitet. Det såg vi redan i höstas, att man stängde ned energiintensiv industri i Europa, för att priserna blev för höga. Nu blir de ännu högre, säger Schieldrop.

Elpriset avgörs i Tyskland

Svenska hushåll kommer inte undan då elpriset i Norden till stor del avgörs av tyska energipriser. För näringslivet blir det också betydligt tuffare, enligt Schieldrop.

Han ser först och främst ett hot mot tung europeisk industri som smältverk, stålverk och aluminiumproduktion. Men detta kommer snabbt sprida sig till andra industrier – som fordonsindustrin – där man använder just stål, aluminium, zink eller andra insatsvaror som drabbas.

Drivmedelspriserna – som bensin och diesel – lär också lyfta rejält i krigets skugga när marknaden anpassar sig till en lägre utbudsvolym. Oljemarknaden präglas också redan av underskott, med ovanligt små kommersiella lager runt om i världen och stor känslighet för produktions- och leveransstörningar.

– Vi kommer säkert förlora ännu mer energileveranser från Ryssland på grund av det här. Och oljepriset måste upp till 125-150 dollar per fat ungefär för att marknaden ska vara i balans igen, säger Schieldrop.

– Priset måste upp till en nivå där konsumenterna säger att detta är mer än vad jag är beredd att betala. Det betyder recession. Du måste dra ned på aktiviteten i ekonomin för att få en lägre konsumtion av olja, tillägger han.

Hårdare sanktioner, motåtgärder

Energiprischocken som står för dörren kommer förvärra inflationsproblemen. Hur mycket avgörs av hur kriget i Ukraina utvecklas, vilka sanktioner väst slår till med och hur Ryssland svarar på detta, enligt Schieldrop.

Han huvudscenario är mörkt. Han räknar med att Vladimir Putins Ryssland inte kommer att dra sig ur Ukraina förrän han säkrat ett regimskifte i Kiev, med nya ukrainska ledare som tydligt vänder sig från Nato, USA och EU.

Hur långt väst är villigt att gå med sanktioner mot rysk energiexport är han mindre säker på.

– Men det blir säkert hårdare sanktioner. Och då kan Ryssland komma med motåtgärder mot EU och USA. Då kan det handla om minskad energiexport. Det är ett naturligt svar för Ryssland, säger han.

Enligt Schieldrop kommer Ryssland med hänvisning till kriget kunna åberopa så kallad force majeure, som gör att de inte bryter mot ingångna avtal när det stoppar leveranser.

Joakim Goksör/TT