GRÄNSHANDELN

Ljusglimt för handeln vid norska gränsen

Sedan i går börjar norrmän åter hitta tillbaka till shoppingscentret Nordby. Arkivbild. Bild: Erik Johansen/NTB

Ekonomi (TT)

Reglerna har nu lättats för fullvaccinerade norrmän som vill resa in i Sverige. Och genast började det åter komma kunder till svenska shoppingcenter nära gränsen.

Till shoppingcentret Nordby utanför Strömstad kom i går många fler norska kunder än förra fredagen då kravet på negativt covid-test även för fullvaccinerade fortfarande gällde.

– Grov sett kan man säga att i går, jämfört med förra fredagen, var det sex till sju gånger så många besökare, säger Ulf Palm, som är vd för shoppingcenterägaren Orvelin, till TT.

Men även om besökspilarna vänder uppåt nu är det fortfarande långt ifrån hur det såg ut före pandemin.

– Jämfört med motsvarande dag före pandemin så hade vi ungefär hälften så många besökare, säger Ulf Palm.

Långt kvar

Under pandemin har Nordby legat på omkring fem procent av det tidigare antalet besökare och är nu upp någonstans kring 40-45 procent. Men trots att det ännu är en lång väg kvar till de prepandemiska glansdagarna var gårdagens besökssiffror förstås en välkommen ljusning.

– Det är klart det är bättre och på något sätt trevligt att se folk under dagen. Men det är en bra bit kvar innan det drar sig mot normaliserat, säger Ulf Palm.

NRK besökte på fredagen Godishuset i Svinesund där det för första gången på flera veckor var en jämn ström av kunder som kom in i butiken.

– Det är ovanligt många här så här tidigt. Det känns fantastiskt, nästan lite overkligt sade butikschefen Mathias Knutsson till det norska public servicebolaget.

Är jättehärligt

Norskan Hanna Rise, som före pandemin brukade resa över gränsen för att handla ungefär två gånger i månaden, var glad att åter kunna handla billigare på den svenska sidan

– Det är jättehärligt att vara tillbaka. Det är mycket bättre priser här än i Norge, sade hon till NRK.

Enligt branschorganisationen Svensk handel spenderade norska besökare 27,9 miljarder kronor i den svenska detaljhandeln 2019 och bidrog till att skapa 7 200 arbetstillfällen i Sverige.

Beatrice Nordensson/TT

Fakta

Från och med den 21 januari 2022 har regeringen beslutat att det särskilda kravet på negativt covid-19-test före inresa tas bort.

Personer som reser till Sverige från länder inom EU/EES, inklusive de nordiska länderna, måste från och med den 21 januari kunna visa upp EU:s digitala covidintyg eller motsvarande intyg att man antingen har vaccinerats mot covid-19, testat negativt inom 72 timmar före ankomsten, eller har tillfrisknat från covid-19.

Dock måste alla som reser till Sverige för att handla, även fullvaccinerade, registrera sig före inresan till Norge och testa sig efter ankomsten till Norge. Registreringen kan göras inom tre dygn från att man ska resa och gäller i en vecka. Testet ska göras vid gränsövergången eller, om detta inte är möjligt, inom 24 timmar efter ankomst till Norge.

Källa: Sweden abroad och länsstyrelsen Norrbotten.