DEBATTEN OM LAS

Hård kritik mot kommunernas höjda pensioner

Fackförbundet Kommunal hävdar att uppgörelsen kommer att innebär flera hundralappar mer per månad i avtalspension. Arkivbild. Bild: Isabell Höjman/TT

Politik/Arbete (TT)

Kommunernas nya generösare pensionsavtal spräcker alla märken och kostnadsramar och hotar därmed lönebildningen, enligt Svenskt Näringsliv som befarar höjda skatter.

Fack och arbetsgivare i kommuner och regioner har kommit överens om höjda pensioner och nya regler för omställning och arbetsmiljö som rör offentliganställda.

Men det här får Svenskt Näringsliv att gå i taket. Kommunsektorns pensionsuppgörelse spräcker märket som den konkurrensutsatta, internationella sektorn ska sätta och som parterna varit hyfsat eniga om ska följas.

"Uppgörelsen är ett brott mot lönebildningen i Sverige och hotar därmed Sveriges internationella konkurrenskraft", skriver Svenskt Näringslivs vice vd och förhandlingschef Mattias Dahl i en skriftlig kommentar till TT.

Notan ska betalas, fortsätter han:

"Det är skattebetalarna som kommer att tvingas betala för SKR:s (Sveriges Kommuner och Regioner) kalas", skriver Dahl.

Uppgörelsen, som träffats mellan kommuner, regioner, kommunala bolag och 25 fackförbund, berör sammanlagt omkring 1,2 miljoner anställda. Den är en följd av att parterna kommit överens om hur det så kallade las-avtalet ska införas.

– Efter ett långt arbetsliv är det alldeles för många medlemmar som i dag får en alldeles för låg pension och att kunna höja avtalspensionen med 1,5 procent betyder flera hundralappar extra i pension i framtiden för medlemmarna i Kommunal, säger säger Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog till Sveriges Radio Ekot.

Avsättningarna till den avgiftsbestämda avtalspensionen höjs från 4,5 till 6 procent för löner upp till drygt 44 000 kronor i månaden. För löner högre än så höjs avsättningarna från 30 till 31,5 procent.

Olle Lindström/TT