DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Swedbank: Tillväxten växlar upp

Swedbanks chefsekonom Mattias Persson. Arkivbild. Bild: Swedbank

Ekonomi (TT)

Storbanken Swedbank bedömer att tillväxten tar fart ordentligt efter halvårsskiftet och banken skriver upp prognosen för svensk tillväxt. Vaccinproblem målas dock upp som en riskfaktor.

Storbanken Swedbank följer i spåren av andra storbanker och regeringen som nyligen skrev upp sin prognos för svensk tillväxt.

Precis som exempelvis SEB och Nordea är Swedbank mer optimistisk än finansminister Magdalena Andersson (S) som räknar med en tillväxt på 3,2 procent i år.

Swedbank räknar nu med att svensk ekonomi växer 3,6 procent 2021, vilket kan jämföras med januariprognosen på 3,0 procent. Banken tror att återhämtningen, som redan börjat, växlar upp under andra halvåret.

Höjer tillväxtprognoser

"Coronapandemin har ännu inte släppt sitt grepp om Sverige och sjukvården är fortsatt under hård press, men vaccineringen har kommit igång. Restriktionerna väntas lätta gradvis under kommande månader. Sverige står i startblocken för en rejäl återhämtning där vi räknar med att hushållens konsumtion sitter i förarsätet. Återhämtningen får också en extra skjuts från en stark global utveckling", säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson i ett pressmeddelande.

Swedbank skriver upp tillväxtprognoserna för de flesta andra länder. Dock sänks prognoserna något för de svenska grannländerna Danmark och Norge.

Lägre arbetslöshet

Även när det gäller arbetslösheten är Swedbank mer optimistisk än regeringen. Swedbanks prognos är en arbetslöshet på i snitt 8,5 procent i år, en sänkning från tidigare prognosen på 8,7 procent, för att sjunka till 7,3 procent år 2022. Regeringens bedömning är 8,7 procent i år.

Samtidigt pekar banken ut några riskfaktorer kopplat till vaccinationer och nya virusmutationer. Banken efterfrågar också ekonomiska satsningar för att komma till rätta med problemen på arbetsmarknaden där den ökade långtidsarbetslösheten pekas ut som bekymmersam.

"Inflationen väntas öka globalt den närmaste tiden, men vår bedömning är att den endast ökar temporärt. Långa räntor kommer fortsätta att stiga något", säger Mattias Persson.