RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Inflationsoro präglar kvällens Fed-besked

Oroligt på börsen. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT

Ekonomi (TT)

Inflationen börjar oroa alltmer. Amerikanska centralbanken kan i kväll komma att skruva åt och signalera tidigare räntehöjningar.

Det skulle bli en kalldusch för aktiebörserna.

I kväll lämnar amerikanska centralbanken, Federal reserve, ett nytt räntebesked. Att det blir en avtrappning av obligationsköpen är nog ganska givet, med förmodad början nu i november.

– Det skulle jag säga är skrivet i sten. De har varit väldigt tydliga med den signaleringen, säger SEB-ekonomen Elisabet Kopelman med extra fokus på Feds agerande.

Höjningar på gång

Väntat är att centralbanken trappar ner köpen av statsobligationer med 15 miljarder dollar per månad, vad som på ekonomengelska kallas tapering, vilket skulle göra att banken är färdig till sommaren 2022. Därefter väntas de höja styrräntan ett par gånger under andra halvan av nästa år. Följer de den planen lär inget särskilt stort hända på finansmarknaderna nu, det är redan inprisat i aktiekurser och räntepapper, väntat helt enkelt.

Men, om något så har Fed och fler och fler bedömare börjat luta åt att inflationstendenserna kanske inte är så tillfälliga som det först målats upp, att det mest skulle handla om högre energipriser och komponentbrist i industrin, faktorer som tidigare har viftats bort som just tillfälliga. Den amerikanska inflationen ligger på runt fem procent och färsk statistik visar på att löneökningarna stiger snabbare än tidigare.

– Det är ett besvärligt lägre för Fed. Det finns tecken på ett bredare tryck uppåt på priserna, säger Elisabet Kopelman.

Vrider åt hårdare

Normalt tar centralbanken med Jerome Powell i spetsen även sysselsättningen i beaktande vid sina räntebesked. Men om inflationen drar iväg för mycket, eller håller i sig för länge?

– Då kan Fed tvingas till en inbromsning i förtid för att få bukt med inflationsproblem, säger Kopelman.

Slutsatsen blir att läget är osäkert, både vad gäller utvecklingen på arbetsmarknaden och inflationen, och att Fed håller dörrarna öppna för att eventuellt vrida åt stimulanskranarna i ekonomin snabbare än vad de tidigare gett sken av, resonerar Kopelman.

– Om de bestämmer sig för att skära ned köpen snabbare än de här 15 miljarderna, då klan det öppna upp för att de börjar höja (räntan) tidigare. Det skulle nog få genomslag på både valutor, räntor och därmed också påverka börserna negativt, säger Kopelman.

Hon ser det som troligare att det går åt det hållet, än tvärtom, att Fed tonar ner inflationshotet och signalerar långsammare räntehöjningar.

Olle Lindström/TT