Villapriserna skjuter i höjden

Villapriserna fortsätter snabbt uppåt i pandemin. Arkivbild Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

De redan pandemihajpade villapriserna fortsatte uppåt i rask takt i april, särskilt i Storstockholm, visar ett prisindex från bolånebanken SBAB och bostadssajten Booli.

På bostadsrättssidan rör sig priserna betydligt mindre.

Pandemin har på ett år lyft priserna på villor med omkring 25 procent runt om i landet, visar SBAB:s och Boolis prisindex.

– Det är klart att det är anmärkningsvärt och det är helt klart en pandemieffekt. Det har varit otroligt stor efterfrågan på villor och större bostadsyta samtidigt som det har varit ett historiskt lågt utbud. Då är det klart att det blir en stor prisuppgång, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

Extrema stimulanspaket

Han ser inte de historiskt sett relativt låga boräntorna som pådrivande till utvecklingen, då de är kvar på ungefär samma nivå som före pandemin. Fast Riksbankens extrema krispolitik, med nollränta och stödköp för 700 miljarder kronor, har dock spelat en viss roll, enligt Boije.

– Hade de inte gjort de här åtgärderna hade förmodligen räntorna varit högre. Låga räntor underhåller höga priser, säger Boije.

Riksbankschefen Stefan Ingves och resten av riksbanksdirektion kommer i morgon förmiddag att frågas ut av riksdagens finansutskott om de penningpolitiska besluten under pandemin.

Beredd på på prisjustering nedåt

Enligt Boije går det inte att utesluta en rekyl nedåt för priserna, om och i så fall när pandemin ebbar ut. Men han ser inte någon bubbla i marknaden och tror inte på någon priskrasch – som i samband med bankkrisen på 1990-talet. De fundamentala faktorerna som styr bostadsprisutvecklingen finns kvar.

– Jag tror inte på något dramatisk fall, men jag tror att man ska vara beredd på att det kan bli en rejäl prisjustering nedåt, säger han.

– Låt oss säga att det kan gå ned ganska fort med 10 procent. Det var vad som hände hösten 2017 på hela bostadsmarknaden och det blev ju ingen dramatik av det, tillägger han.

Prisnedgången 2017 följde på en period av ökat bostadsbyggande och sedan Finansinspektionen infört amorteringskrav på bolån.

Joakim Goksör/TT

Fakta

Jämfört med månaden före steg villapriserna i Storstockholm med 4,6 procent. I Storgöteborg steg priserna med 3,4 procent och i Stormalmö med 2,1 procent.

I årstakt innebär det prislyft på 24,3 procent i Storstockholm, 20,9 procent i Göteborg och 26 procent i Stormalmö. Övriga regioner – Norra Sverige, Mellersta Sverige och Södra Sverige – har under året fram till april månad haft prislyft för villor på 24,0–25,5 procent.

Lägenhetspriserna i Storgöteborg sjönk samtidigt 0,9 procent i april jämfört med mars, medan de steg 0,1 procent i Storstockholm och 1,7 procent i Stormalmö. I årstakt ligger därmed prisuppgången för lägenheter i Storgöteborg på 7,8 procent, medan den hamnar på 11,2 respektive 17,9 procent i Stormalmö.

Prisuppgifterna som ligger till grund för SBAB:s och Boolis prisindex bygger på insamlade och inrapporterade slutpriser på registrerade bostadsförsäljningar och i vissa fall prisuppgifter i lagfarter för villor under den aktuella perioden.

Källor: Booli, SBAB