Sverige skickar brandflyg till härjat Grekland

Strax norr om Aten försöker man hejda brandens framfart för att skydda själva staden. Bild: Thanassis Stavrakis/AP/TT

Europa (TT-Reuters)

Atenbor uppmanas att hålla sig inomhus medan en okontrollerad skogsbrand rasar vidare norr om staden.

Sverige skickar nu två släckningsplan till Grekland, som flera andra länder gjort tidigare till de brandhärjade länderna i södra Europa.

Över 500 brandmän, flera helikoptrar, fem brandflygplan och grekisk militär kämpar mot lågorna i den täta vegetationen på berget Parnithas sluttningar i Atens norra utkant.

Enligt nyhetsbyrån AFP är förhoppningen att man kan få elden under kontroll innan den når huvudstadens mer tätbebyggda områden.

Tiotalet hus har förstörts i lågorna i Atenförorten Varybóbi och många butiker, barer och semesterboenden ska ha fått svåra skador. Flera byar har evakuerats och motorvägen som förbinder Aten med landets norra och södra delar stängdes under en period av säkerhetsskäl.

Flera andra bränder härjar i landets södra delar, omkring 30 mil från Aten. Temperaturerna är fortsatt höga, runt 40-strecket.

Flera döda i Turkiet

En rad EU-länder hjälper brandhärjade Grekland, Italien, Albanien och Nordmakedonien. Nu även Sverige. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, (MSB) berättar i ett pressmeddelande att två vattenskopande flygplan inklusive besättning görs klara för avresa under onsdagen.

Tidigare i veckan bistod EU även Turkiet i kampen mot lågorna. Situationen är fortsatt besvärlig i landet, där de skogsbränder som nu härjat i över en vecka beskrivs som de värsta på flera generationer. Hittills har åtta människor och tusentals djur dött och tusentals människor har evakuerats. Enorma arealer av lummig grönska har förvandlats till aska och svarta, nakna trädstammar.

Kritik mot regeringen

Många av de svåraste bränderna har lugnat sig under de senaste dagarna. Den brand som under tisdagen hotade ett kraftverk i sydvästra Turkiet är nu under kontroll, enligt staden Milas borgmästare Muhammet Tokat.

– Branden nådde kraftverkets väggar i går kväll. Den är nu släckt, säger han.

Den turkiska regeringen har fått utstå hård kritik från oppositionen i landet, som menar att Ankaras svar på bränderna var otillräckligt och alltför senfärdigt. På sociala medier uppmanar tusentals turkar president Recep Tayyip Erdogan att avgå.

En man springer från lågorna i turkiska Milas i provinsen Mugla vid Medelhavskusten. Bild: Emre Tazegul/AP/TT
Brända bilar i Atenförorten Varybóbi, där en stor skogsbrand rasar på berget Parnithas sluttningar. Bild: Thanassis Stavrakis/AP/TT