FLYGET OCH MILJÖN

Sverige kan få många nya flyglinjer – med elflyg

STOCKHOLM 20200211Utvecklingen av elflygplan pågår nu för fullt världen. Det tjeckiska planet Onix har visats upp på Bromma flygplats. Foto av Anders Wiklund/TT

Elflyget ska göra resandet grönt. En sammanställning visar att Sverige kan få en mängd nya flyglinjer, bland annat Stockholm–Gotland, skriver SvD.

Små elflygplan för korta sträckor med få passagerare kan bli verklighet i Sverige på en rad tänkbara linjer. Bland annat har flygplatsbolaget Swedavia inlett ett samarbete med sin norska motsvarighet Avinor och tittar på hur det ska gå att flyga med batteridrivna elflygplan mellan flygplatserna Åre/Östersund, Sveg och norska Röros, skriver SvD.

För Gotlands del är det framför allt möjligheten att lätt flyga fram och tillbaka till Stockholm som lockar. Andra tänkbara linjer är rakt över Östersjön, framför allt mellan Umeå och Vasa.

Bäst potential finns, enligt Trafikanalys, på sträckor som Visby-Kalmar, Umeå-Vilhelmina och Umeå-Sundsvall. Sämst är läget för sträckor som Gällivare-Luleå och Arvidsjaur-Luleå, skriver SvD

SvD: Framtidens gröna linje: Stockholm–Gotland med elflyg

TT: SAS-Janne tror på flyget

TN: Kritiken: Förslagen som hotar att sänka svenskt flyg