BOMARKNADEN

Stiltje på bostadsmarknaden

På riksnivå var villapriserna oförändrade under augusti. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

Lugnet på bostadsmarknaden fortsatte under augusti.

På riksnivå var villapriserna oförändrade medan bostadsrättspriserna ökade med en procent, enligt den senaste mätningen från Svensk Mäklarstatistik.

– Bostadsmarknaden har bromsat in något efter att ha varit väldigt intensiv under ett och ett halvt år. Förvisso är det höga volymer och stor omsättning men det är ett lugnare tempo och priserna rör sig inte lika kraftigt uppåt, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Villamarknaden har i stort sett stått stilla i de svenska storstäderna under augusti. I Storstockholm minskade priserna med en procent och var oförändrade i de två andra storstadsområdena, Göteborg och Malmö.

När det kommer till bostadsrätter ökade priserna med en procent i centrala Göteborg, Storgöteborg och centrala Stockholm under augusti. För de andra stadsområdena var priserna oförändrade.

Tecken på utplaning

Enligt Per-Arne Sandegren är det svårt att säga om den tidigare utplaningen under sommarmånaderna även är någonting som fortsätter under hösten.

– Men om man ser på kurvorna ser det ut som att det sker en liten utplaning även om priserna tickar uppåt, något som kan vara välkommet efter en lång tid med prisökningar.

Störst ökning i Malmö på årsbasis

På årsbasis stiger priserna i storstadsområdena som mest i Malmö.

För villor har priserna stigit med 18 procent i Storstockholm, 17 procent i Stogöteborg och 22 procent i Stormalmö de senaste 12 månaderna. För bostadsrätter varierar årstakten mellan +8 procent och +14 procent, även där ser man att de högsta nivåerna är i Stormalmö.

– Malmöområdet ligger fortfarande lägre när det kommer till både snittpriser och kvadratmeterpriser för bostadsrätter och villor. Men marknaden i Malmö börjar närma sig de andra storstadsområdena, säger Per-Arne Sandegren.

Medelpriset för en villa i Stockholm ligger nu på 6 903 000 kronor och i Göteborg 5 568 000. I Malmö är medelpriset 5 289 000 kronor.

Beata Wallsten/TT