LÖFVENS REGERING

Statsvetare: Andersson får två problem att lösa

Ulf Bjereld professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet samt styrelseledamot i Socialdemokrater för tro och solidaritet. Bild: ADAM IHSE / TT

Politik (TT)

Ibrahim Baylans avhopp kommer oväntat och lämnar samtidigt en ny statsminister med två problem att lösa.

– Vem ska bli ny näringsminister? Och ska man ha en separat landsbygdsminister eller ska den fortsätta att ligga på näringsministerns bord? säger S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld.

Näringsministern har precis meddelat att han lämnar sin post i samband med partikongressen i november. En överraskning, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och aktiv socialdemokrat, till TT.

– Det kommer väldigt oväntat, det har inte funnits några yttre tecken på hans avgång.

Personliga skäl

Huruvida avhoppet beror på personliga skäl eller möjligen bristande personkemi med Magdalena Andersson, som nu pekas ut som en trolig statsministerkandidat är enligt Bjereld svårt att säga.

– Jag tenderar ju på att tro på det politiker säger för det brukar vara så som det faktisk det är. Han åberopar personliga skäl, han har varit med väldigt länge och han nu känner att han vill lämna politiken i samband med nästa riksdagsval, säger Bjereld och fortsätter:

– Så här långt ser det inte ut som att det finns någon politisk dramatik i detta. Oavsett personkemi så känner han att partiledarskiftet i sig också blir en faktor. Ska han gå så är det ett bra tillfälle att göra det nu.

Dubbla arbetsuppgifter

Avhoppet lämnar dock dubbla arbetsuppgifter åt den blivande statsministern. Ibrahim Baylan har nämligen varit både näringsminister och landsbygdsminister – den sistnämnda en post han fick överta när Jennie Nilsson tidigare i somras aviserade att hon lämnar sitt uppdrag och återgår till att bli riksdagsledamot.

– Då blev det en diskussion. Var det rätt att bara lägga över arbetsuppgifterna på näringsministern Baylan? Borde inte landsbygdsfrågorna – som är så viktiga menade en del – ha en egen post? Det får Andersson nu lösa.

Anna Karolina Eriksson/TT

Marc Skogelin/TT