BREXIT

Slutröst om brexit i EU

Nu röstar EU-parlamentet slutgiltigt om brexit. Arkivbild. Bild: Niklas Svahn/TT

Brexit (TT:s korrespondent)

Inte bra för någon – men bättre än ingenting. Med bistra miner stryker EU-parlamentet nu ett sista streck över brexitprocessen när man röstar om vinterns handels- och samarbetsavtal.

Ett drygt år efter Storbritanniens utträde ur EU den 31 januari 2020 ses det mest som en formalitet att nu också godkänna det avtal som reglerar samarbetet över Engelska kanalen.

Avtalet nåddes på julafton i fjol och har gällt provisoriskt sedan årsskiftet. Nu väntas det också bli på riktigt, när väl EU-parlamentets röstsiffror räknas ihop till onsdagsmorgonen.

– Det är speciellt viktigt för Sverige eftersom Storbritannien är en så stor handelspartner. Det är aldrig så att alla är nöjda, men det här är det bästa vi får nu. Utan avtal har vi bara sämre möjligheter, konstaterar svenske EU-parlamentsledamoten Jörgen Warborn (M) på en webbsänd pressträff.

Nordirland och fiske

Relationerna mellan EU och Storbritannien är dock allt annat än bra. Inte minst gäller det utvecklingen på Nordirland, med både rena oroligheter och ensidiga brittiska beslut om att förlänga vissa övergångsperioder.

– Vi är väldigt oroliga över återuppståndelsen av våld mellan folkgrupperna under de senaste månaderna. Och att Storbritannien inte uppfyller utträdesavtalet fullt ut är inte acceptabelt, säger Portugals EU-minister Ana Paula Zacarias i tisdagens EU-parlamentsdebatt.

I Frankrike jäser ilskan bland fiskare över att Storbritannien tar lång tid på sig att behandla ansökningar om fiskelicenser i brittiska vatten.

– Om nödvändigt kommer vi att vidta svarsåtgärder på andra områden, varnar EU-minister Clément Beaune i franska tv-kanalen BFM.

"Historiskt misstag"

En stor majoritet av EU-parlamentets ledamöter väntas säga ja till handels- och samarbetsavtalet. Det brittiska utträdet är det dock få som gillar.

– Även om brexit är och alltid kommer att vara en förlust för båda sidor så har förhandlingarna visat att vår styrka i EU är vår enighet. Det bör vi alltid komma ihåg, säger tyske kristdemokraten David McAllister.

– Brexit är ett historiskt misstag. Det är dåligt för Storbritannien och dåligt för EU. Priset betalas inte av de konservativa miljonärerna utan av de mest sårbara i samhället. Vårt budskap måste gå till dem: vi har inte glömt er, säger österrikiske socialdemokraten Andreas Schieder.

Wiktor Nummelin/TT