KLIMATOMSTÄLLNINGEN

”Så kan Sverige bli världsledande inom teknik för koldioxiduppfångning”

Värtaverket vid Värtahamnen i Stockholm driver en forskningsanläggning som som ska "tvätta" röken från biokraftvärmeverket på koldioxid. Tekniken heter Bioenergy and Carbon capture and Storage, Bio-CCS, som fullt utvecklad ska fånga in 800.000 ton koldioxid årligen. Det motsvarar utsläppen från Stockholmstrafiken under ett år. Bild: Anders Wiklund/TT

Sveriges potential för minusutsläpp, alltså att fånga upp och permanent lagra koldioxiden från förbränning av biomassa, är enorm. Men den riskerar att inte utnyttjas tillräckligt, varnar klimatförespråkare i Dagens Samhälles debattsida.

Debattförfattarna Karolina Unger, Vd Klimpo, Klimatpositivt & Kolsänkor och Martin Rödén, CMO och Co-Founder BluCarbon Solutions beskriver Sverige som ett potentiellt föregångsland för minusutsläpp.

"De nationer som kan skapa stora kostnadseffektiva minusutsläpp är länder med hög andel förbränning av biomassa i fjärrvärme, avfallsförbränning och skogsindustri. Sverige ligger i topp på alla tre områden och kan bli världsledande inom valda delar av koldioxiduppfångning”, skriver de.

Dessvärre har FN:s senaste IPCC-rapport satt en låg ribba för hur snabbt detta ska ske.

"1,8 miljoner ton i fas 1 innebär att endast 3–4 utsläppare kan genomföra sina planer på minusutsläpp och att minst 15–20 utsläppare inte får möjlighet att dra sitt strå till stacken. Detta är helt emot den ambitionsnivå som krävs för att rädda klimatet", skriver de.

Debattförfattarna föreslår därför att staten bör använda de 20 miljarder kronor per år i koldioxidskatt till att fånga upp och permanent lagra 20 miljoner ton biogena koldioxidmolekyler. Det är det mest kostnadseffektiva sättet att nå internationella mål för minusutsläpp och rädda klimatet. Dessutom kommer det att bli exportvara för Sverige med en intäkt på 30 miljarder kronor årligen när marknaden för minusutsläpp växer globalt.

Dagens Samhälle: ”Så kan Sverige bli världsledande inom teknik för koldioxiduppfångning”