DEN SVENSKA INDUSTRIN

Bild: ADAM IHSE / TT

Så kan Sverige bli världsledande inom försörjningsberedskap

Coronapandemin har visat att Sveriges måste förbättra sin beredskap inför framtida kriser. Som ledande industrination har vi ett unikt utgångsläge att skapa moderna beredskapslösningar, skriver vd:arna för ABB Sverige, Volvo, Saab och Mölnlycke på DN debatt.

Sveriges snabba omställning vid pandemiutbrottet var möjligt tack vare stora industriaktörer. Men nya system måste på plats för att vi ytterligare kan nyttja våra kompetenser ännu snabbare och mer effektivt, vid nya kriser, menar debattörerna. Mölnlycke, Saab, ABB och Volvokoncernen vill tillsammans lösa en del av försörjningsproblematiken genom produktion på beställning.

Detta förslag har möjlighet att skalas upp och inkludera alla relevanta sektorer, menar debattörerna, och för att detta ska bli verklighet krävs att offentliga aktörer och näringslivet gemensamt tar ansvar. Den offentliga sektorn måste ta på sig ledartröjan och ställa krav, sköta den centrala styrningen och finansiera utvecklingen.

”Bygger vi framtidens beredskap på samverkan och smart produktion och lagerhållning finns också stora möjligheter till ökad nytta för båda sektorer. Tillsammans kan vi bygga kunskap, kompetens och förutsättningar som svensk industri behöver för att säkra utveckling av framtidens produktionsmetoder”, skriver vd:arna.

DN: ”Med samverkan, teknik och smartare utnyttjande av våra olika styrkor kan Sverige som ett litet land bli världsledande inom framtidens försörjningsberedskap.”