Riksdagen vill korta pandemilag två månader

Socialminister Lena Hallengren (S) ser ut att få nej av riksdagen till att förlänga pandemilagen med fyra månader. Riksdagen vill gå med på halva den tiden, två månader. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Politik (TT)

En majoritet i riksdagens socialutskott säger nej till regeringens förslag om att förlänga pandemilagen med fyra månader, erfar TT.

Två månader är nog.

Utskottet slutbehandlar för närvarande regeringens proposition om en förlängning av pandemilagen, formellt benämnd covid-19-lagen, och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. På måndag ska utskottet vara färdigt med sitt betänkande och förslag till hur riksdagen ska ställa sig.

Enligt vad TT erfar vill en majoritet säga nej till att förlänga lagen med fyra månader. Den nuvarande lagen går ut om några veckor, den 31 januari och regeringen vill ha grönt ljus för att förlänga till sista maj.

Men utskottet vill inte gå med på en förlängning med mer än halva tiden, två månader. Om regeringen vill förlänga lagen ytterligare efter det får den återkomma med en proposition med förslag om det.

I partiledardebatten häromdagen fick regeringen kritik från oppositionen för att ha använt lagen på ett sätt som det, enligt kritikerna, inte var tänkt. Lagen ger regeringen långtgående mandat att införa restriktioner av olika slag för att minska smittspridning, till exempel. Bland annat Moderaterna hävdar att regeringen missbrukat den makt riksdagen gett den i och med lagen. Liberalerna har föreslagit ett nej till lagen men enligt vad TT erfar finns det ingen majoritet för ett avslag.

Lars Larsson/TT