Riksdagen går emot tusenlapp till bilägare

Finansminister Mikael Damberg (S) ser ut att få nej av riksdagen till att kompensera bilister med tusen kronor för höga drivmedelspriser. Arkivbild Bild: Gian Ehrenzeller/AP/TT

Ekonomi (TT)

Det verkar inte bli någon tusenlapp till landets bilister för att lindra effekten av de höga priserna på diesel och bensin.

En majoritet i riksdagen är emot regeringens förslag, från höger till vänster.

"Det är ett dåligt och oseriöst ekonomiskt förslag att betala ut en tusenlapp precis innan valet. Det är ett också ett hån mot alla de som är beroende av bilen som vet att S-förslaget räcker till en knapp tank."

Det skriver Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i en kommentar efter att riksdagens partier lagt fram sina synpunkter på förslaget. Förslaget finns i en extra ändringsbudget som lämnades till riksdagen förra veckan.

Sex partier är emot – Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Skälen för att vara emot är olika.

Det har skavt extra för oppositionen att regeringen har tänkt sig att hinna betala ut de tusen kronorna till alla som har en bil i augusti, före riksdagsvalet den 11 september. I förslaget låg att de som bor i framför allt Norrlands inland skulle få 1 500 kronor i kompensation.

Totalt skulle förslaget kosta statskassan över fyra miljarder kronor.

Moderaterna kräver att regeringen i stället sänker skatten ytterligare och dessutom minskar kraven i reduktionsplikten, så att inte lika mycket (dyrare) biodrivmedel behöver blandas i framför allt diesel.

Riksdagen har beordrat riksdagen att begära klartecken från EU-kommissionen och de övriga EU-länderna för att kunna gå under den lägsta tillåtna nivån för skatt på bensin och diesel. Kommissionen fick regeringens begäran för en månad sedan och skriftväxling pågår. Men ett beslut kan dröja.

Lars Larsson/TT