DEN SVENSKA INTEGRATIONEN

Regeringen: Ukrainare ska jobba

Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Bild: Jessica Gow/TT

Ekonomi (TT)

Regeringen vill trycka på extra för att ukrainare som söker skydd i Sverige ska börja arbeta så snabbt det går.

Arbetsförmedlingen och Migrationsverket får i uppdrag att ta fram riktad information om det svenska samhället, arbetsmarknaden och vikten av att försörja sig själv.

– Alla som kan arbeta ska arbeta, vi har höga förväntningar på dem som kommer, säger migrations- och integrationsminister Anders Ygeman (S) på en pressträff med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

– Det finns många lediga jobb att söka och goda möjlighet för den som söker tillfälligt skydd att komma ut i arbete, säger Nordmark.

Den som får uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet ska snabbt få information som kan vara till nytta för att hitta jobb och ta sig fram här. Till skillnad från asylsökande har de som får sådana tillstånd inte rätt till samma etableringsinsatser.

– Alla som kommer ska få information om hur man söker jobb och och i vilka branscher och yrken det råder brist, säger Eva Nordmark när hon ger exempel på vad informationen ska innehålla.

Lars Larsson/TT

Johanna Cederblad/TT