DEN SVENSKA INTEGRATIONEN

Regeringen: Styr föräldradagar för utrikesfödda

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi vill få fler nyanlända kvinnor att etablera sig på arbetsmarknaden genom att reservera föräldradagar åt papporna. Bild: Claudio Bresciani/TT

Politik (TT)

Regeringen vill få fler utlandsfödda kvinnor att etablera sig på arbetsmarknaden genom att reservera föräldradagar åt papporna, rapporterar SVT Nyheter.

Förslaget går ut på att öronmärka 90 dagar åt vardera föräldrar även för de som har låg inkomst eller ingen inkomst alls och får ersättning på grundnivå.

I dag gäller reglerna om 90 reserverade dagar bara de som har en sjukpenningsgrundande inkomst. De som får ersättning på grundnivå är undantagna reglerna.

I fjol togs 89 procent av föräldradagarna på grundnivå ut av kvinnor och en hög andel av de som enbart hade grundnivå är födda utanför Sverige.

– Dagens regler i föräldraförsäkringen är en segregationsfälla för kvinnor. Så kan vi inte ha det, vi måste göra det som krävs för att få nyanlända kvinnor att etablera sig på arbetsmarknaden, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till SVT.

Regeringen vill gå fram med förslaget i vår. Det beräknas att påverka ungefär 70 000 personer.

2018 presenterade regeringen ett liknande förslag, men det blev nedröstat i riksdagen.

Ersättningen på grundnivå är 250 kronor per dag. Maxersättningen för föräldrapenningen är 1 012 kronor per dag.