DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Bild: Isabell Höjman/TT

”Mer forskning i besöksnäringen behövs”

Alla branscher behöver kunskapsutveckling – besöksnäringen är inget undantag. Därför måste det satsas mer medel på forskning, skriver Stina Algotson, vd BFUF, i en debattartikel i Besöksliv.

I en replik till Besökslivs bloggare Anders Johansson, som hävdar att besöksnäringen inte har behov av mer forskning än den som finansieras av BFUF, skriver Stina Algotson att den slutsatsen görs på felaktiga grunder. Branschen behöver mer kunskapsutbyte och mer medel till forskning, även om kopplingen mellan forskning och konkret nytta måste bli tydligare.

Under de närmaste tre åren kommer myndigheter som Vetenskapsrådet, Vinnova och Formas öka sin forskningsfinansiering med flera miljarder. Det gäller för branschen att verka för att besöksnäringen blir en större och självklar del av statens strategiska FoU-satsningar, menar Stina Algotson.

”Vi säger därför ja tack till mer forskning och innovation. Några konkreta förslag ges bland annat i BFUFs inspel till regeringen. Kunskapsutbytet inom näringen och mellan den och FoU-aktörer behöver ökas”, skriver Stina Algotson.

Besöksliv: ”Plötsligt händer det! En debatt om forskningens vara eller inte vara i besöksnäringen har blossat upp i Besöksliv.”