DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Linde: Ryssland försöker nedvärdera EU

Utrikesminister Ann Linde (S) är i franska Brest för att möta sina kollegor från övriga EU. Arkivfoto. Bild: Virginia Mayo/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Ett aktivt ryskt försök att nedvärdera EU, anser utrikesminister Ann Linde om att Bryssel tills vidare står utanför veckans många möten med Moskva.

Hittills är det enda positiva att mötena över huvud taget blivit av, påpekar hon.

Under torsdagen och fredagen sitter EU:s utrikesministrar samlade i Brest i franska Bretagne för att inte minst diskutera läget kring den ryska truppansamlingen runt Ukraina.

Det sker sedan Ryssland under veckan träffat såväl USA som Nato för att prata om läget, och samtidigt som samtal under torsdagen även ska föras inom ramen för samarbets- och säkerhetsorganisationen OSSE.

Någon särskilt EU-plats har dock inte funnits vid borden. Helt avsiktligt från rysk sida, anser Ann Linde.

– Vi ser ju ett medvetet försök från Ryssland att splittra EU och spela ned EU:s betydelse. Det är viktigt för oss att understryka att EU självklart har en roll när det gäller att diskutera EU:s försvars- och säkerhetspolitik, säger Linde på en digital pressträff från Brest.

Veckans samtal har än så länge inte gett några klara resultat, mer än förhoppningar om att de ska leda till fortsatta möten. Och det är alltid något, konstaterar Linde.

– Ibland säger man på diplomatiska att "mötet är budskapet". Inget positivt har kommit ut av dem, men bara det att de hållits tycker jag är en positiv signal, anser utrikesministern.

Vid torsdagens möte i Brest deltar även EU:s försvarsministrar, inklusive Sveriges Peter Hultqvist (S). Förhoppningen är bland annat att komma vidare i arbetet med EU:s "strategiska kompass", som lägger ut riktningen för unionens kommande säkerhets- och försvarspolitik.

Wiktor Nummelin/TT