DET SVENSKA LANTBRUKET

Krisstöd till bönder kan komma

Det finns ett brett stöd i riksdagen för ett krisstöd till bönderna. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Politik (TT)

Krisstöd till jordbruket har diskuterats intensivt i riksdagen den senaste tiden. Nu kallar finansminister Mikael Damberg och landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg till pressträff.

Klockan 15 på måndagen har finansministern och landsbygdsministern en pressträff om en budgetnyhet.

Centerpartiet har krävt en nödmiljard till jordbruket, som pressas hårt ekonomiskt på grund av att priserna på viktiga insatsvaror som konstgödsel, el och diesel skjutit i höjden. I riksdagens finansutskott finns ett brett stöd för att någon form av krisstöd behövs till lantbruket. Utskottet arbetar med ett tillkännagivande – uppmaning till regeringen – men har ännu inte fattat något beslut.

Samtidigt har regeringen sagt att man arbetar på ett stödpaket.

– Riksdagens partier har varit tämligen överens om att det kommer att behövas insatser, inte minst för att klara vårsådden, sade Mikael Damberg i en intervju med TT i helgen.

Han framhöll att ett extra stöd till jordbruket ska in i den ordinarie budgetprocessen, och inte ingå i en extra ändringsbudget. Regeringen presenterar vårändringsbudgeten den 19 april.

Några av C:s förslag är att nedsättningen av dieselskatten ska dubbleras för bönderna och att lantbrukare som använder mycket el ska kompenseras.

Miljöpartiet har presenterat ett eget stödpaket till bönderna och vill inte se någon subvention av fossila bränslen.

Däremot stödjer de borgerliga partierna Centerns idé.

Maria Davidsson/TT