ELKRISEN

Kraftigt försenade Sydvästlänken nu i drift

Sydvästlänkens omriktarstation utanför Lyby i Skåne. Länken ska säkra elleveranser till landets södra delar, men har varit kraftigt försenad. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Kraftigt försenad har nu Sydvästlänken tagits i kommersiell drift. Länken ska stärka elförsörjningen i syd och minska skillnaden i elpriser mellan mellersta och södra Sverige.

Sydvästlänken skulle ha tagits i bruk 2015, men projektet har kantats av många förseningar. Projektledaren Sverker Ekhage säger att det har varit "många tekniska utmaningar i leveransen av en väldigt komplex högspänningsförbindelse".

"Med all respekt för att elmarknaden har fått vänta allt för länge, så är jag nöjd med att vi nu under ordnade förhållanden har säkrat och slutfört leveransen av Sydvästlänken, med all den nytta den kommer att bidra med under lång tid framöver", säger han i ett pressmeddelande.

Sydvästlänken har kostat 7,3 miljarder kronor och är Svenska kraftnäts hittills största investering i transmissionsnätet. Svenska kraftnät bedömer att Sydvästlänken kommer att öka överföringskapaciteten mellan mellersta och södra Sverige med 25 procent.

"Sydvästlänken är ett viktigt steg för att stärka elförsörjningen i söder och minska skillnaden i elpriserna mellan mellersta och södra Sverige", säger energiminister Anders Ygeman i ett pressmeddelande.

"Nu planerar regeringen för ytterligare åtgärder och en ökad takt i utbyggnaden av elnäten", fortsätter han.

Maria Davidsson/TT