GLOBALA SKATTERNA

EU väntar med skatt för nätjättarna

USA:s finansminister Janet Yellen besöker Bryssel under måndagen för att träffa EU-ländernas finansministrar. Arkivfoto. Bild: Luca Bruno/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

EU:s beskattning av nätjättar som Google och Facebook läggs på is.

Efter påtryckningar från USA får EU-kommissionens förslag vänta till åtminstone i höst.

USA:s besked till EU-länderna har varit tydligt: Den uppgörelse som nåtts om en global miniminivå för bolagsskatt måste tas i mål först, innan EU och dess medlemsländer hittar på något eget när det gäller beskattning av nätjättar, som Facebook och Google.

– Uppgörelsen som vi nått i (ekonomiska samarbetsorganisationen) OECD:s diskussioner manar länderna att ta bort existerande digitala skatter som USA ser som diskriminerande och undvika att resa liknande åtgärder i framtiden. Nu är det upp till EU-kommissionen och EU-medlemmarna att avgöra hur de tänker gå vidare, sade USA:s finansminister Janet Yellen i söndags.

Får vänta

EU:s svar blev snabbt. Det förslag som egentligen skulle ha presenterats redan nästa vecka läggs nu på is, tills vidare.

– Kommissionen har beslutat att låta vårt förslag om en digital avgift vänta, säger talesmannen Daniel Ferrie på kommissionens dagliga pressbriefing i Bryssel på måndagen.

Kommissionen motiverar beslutet med att man först vill se ett avslut för G20-uppgörelsen om bolagsskatt.

– Den kommer att kräva en slutlig ansträngning från alla sidor, säger Ferrie.

"Förnuftigt"

Finansminister Magdalena Andersson (S) är nöjd.

– Det verkar förnuftigt. Vi har hela tiden tyckt att det här är ju globala frågor och därför bör man söka en global lösning och där verkar vi ha kommit allt närmare nu, säger Andersson i samband med att EU-ländernas finansministrar mötte Janet Yellen i Bryssel under måndagen.

Det mötet kunde nu hållas utan risk för sura miner om digitalskatt eller icke.

– Väldigt bra samtal. Hon blev väldigt hjärtligt välkomnad till kretsen. Det finns många frågor nu som EU och den nya administrationen (i USA) har liknande ingång till, inte minst när det handlar om den gröna omställningen och att vi måste verkligen göra mer för att bekämpa klimatförändringarna, säger Andersson i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

Janet Yellen (född 1946) är USA:s finansminister sedan den 26 januari i år. Hon var tidigare chef för USA:s centralbank, Federal Reserve, från 2014 till 2018, och vice centralbankschef 2010-14.

Yellen doktorerade i nationalekonomi vid Yale-universitetet och har även verkat som professor vid University of California (Berkeley), Harvard-universitetet och London School of Economics (LSE).

Hon är gift med svenskättade George Akerlof (född 1940), som 2001 tilldelades Riksbankens ekonomipris till minnet av Alfred Nobel.