REGELKRÅNGLET

Regeringen inför nytt system för att korta betalningstiderna

STOCKHOLM 20210913Näringsminister Ibrahim Baylan (S) håller en digital pressträff i Rosenbad för att presentera budgetsatsningar.Foto: Duygu Getiren / TT kod 12080 Bild: Duygu Getiren/TT

Småföretag har länge lidit av problemen med långa betalningstider. Därför inför regeringen nu ett nytt system som ska bidra till att betalningarna snabbas på, skriver Di.

Mindre företag tvingas ligga ute med pengar i flera månader på grund av de lång betalningstiderna. I en ny lagrådsremiss föreslår regeringen nu att det införs en skyldighet för de större företagen att rapportera in sina betalningstider till Bolagsverket. Företagen som innefattas av denna skyldighet är företag med fler än 250 anställda.

Det föreslås att det nya systemet införs 1 mars nästa år. Samtidigt som syftet är att minska problemen för Sveriges mindre företag innebär förslaget även en ökad administrativ börda för de större.

”Men det ska då ställas mot den olägenhet som många mindre och medelstora företag har att få betalt i tid, och vad det innebär för deras möjligheter att göra affärer och överleva som företag”, säger Ibrahim Baylan (S), näringsminister, till Di.

Di: En tidigare undersökning från Intrum visar att Sverige sticker ut när det gäller betalningstiderna.