Vintern på väg – redan vitt på marken i norr

Det har redan snöat i Övertorneå. Bilden från snöfall i Stockholm i januari. Bild: Janerik Henriksson/TT

Väder (TT)

Vintern är i antågande. Åtminstone har vi fått en försmak. I Övertorneå var det vitt på marken på tisdagen

Under bara några timmar kom det fem centimeter snö som lade sig på backen.

– Jag har aldrig varit med om att snön kommer så här tidigt. Det är en fullständig överraskning men nu måste man nog fundera på att sätta på vinterdäcken, säger Övertorneåbon Johan Kummu till SVT Norrbotten.

Enligt SMHI var det ned mot fyra minusgrader på förmiddagen. Men att det kommer en skvätt snö så tidigt på året är inte unikt.

– Det kan ju förekomma snöfall redan i augusti. Det vi mäter är snödjup så det kan ju också hända att det snöar i luften men inte lägger sig på marken, säger Sofia Söderström, meteorolog på SMHI, till TT.

I fjällområdena är det av naturliga skäl vanligare med tidiga snöfall och i år har det till exempel redan snöat i Tarfala i Kebnekaisemassivet. I låglänt terräng är det mer ovanligt med snö så tidigt. Det senaste tillfället då SMHI:s väderstationer i ickefjällmiljö noterat snö före september var den 30 augusti 2007 då Kiruna hade två centimeter.

Det allra kraftigaste och mest omfattande snöfall som noterats utanför fjällkedjan i september månad inträffade den 27–28 september 1954. Då var det främst höglänta delar av nordöstra Svealand och sydöstra Norrland som berördes. Sammanlagt fem stationer i Dalarna, Härjedalen och Hälsingland hade ett snödjup på 50 centimeter eller mer, skriver SMHI på sin hemsida.