Afghanistankris skapar oro i Bryssel

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson deltar i dagens extrainsatta ministermöte i Bryssel om läget i Afghanistan. Arkivbild. Bild: Johanna Geron/AP/TT

Afghanistan (TT:s korrespondent)

Hjälp FN och grannländerna och undvik ett nytt 2015. Det blir budet när EU:s inrikes- och migrationsministrar håller krismöte om maktskiftet i Afghanistan.

Säkerhet och migration står i fokus för eftermiddagens samtal i Bryssel. I ett gemensamt uttalande väntas ministrarna lova att "göra sitt yttersta" för att läget inte ska leda till "nya säkerhetshot mot EU-medborgare".

Inte minst handlar EU-oron om att undvika en ny flyktingkris i stil med 2015, då hundratusentals flyktingar från främst Syrien anlände till unionen.

"EU och dess medlemsländer är beslutsamma att agera tillsammans för att förhindra en upprepning av okontrollerade, storskaliga illegala migrationsrörelser", heter det bland annat i ett utkast till uttalande som läckt ut inför mötet.

Hjälp till FN

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) konstaterar ändå att situationen nu är helt annorlunda än för sex år sedan.

– Det är mycket svårare att ta sig igenom Europa nu. Riskerna – om man ser det så – för att det ska bli en likartad situation som 2015 är mycket mindre nu, säger Morgan Johansson på väg in till mötet.

Han betonar i stället vikten av att nu undvika en humanitär katastrof inne i Afghanistan och närområdet, genom stöd till framför allt olika FN-organ, som fortsatt är på plats i landet.

Liknande ord hörs från EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson.

– FN är på plats och de är kvar. Och det är en väg för att kan kanalisera ekonomiskt stöd, som kan gå direkt till både de som är tvingade bort från sina hemorter men också annan typ av stöd, säger Johansson i Bryssel.

Nya avtal?

Tisdagens uttalande väntas innehålla löften om bland annat stärkt stöd till Afghanistans grannländer för att ordna skydd och säkra förhållanden för flyktingar.

Österrike trycker på och höll i måndags tillsammans med Danmark och Grekland ett eget möte med företrädare för Uzbekistan, Tadzjikistan och Turkmenistan.

Att det ska kunna landa i nya migrationsavtal, i stil med det som EU har med Turkiet, som får miljardstöd för att hantera flyktingar från Syrien, är dock både Sverige och EU-kommissionen skeptiska till.

– Jag tror inte att det är läge i det här läget att titta på särskilda migrationsavtal utan det handlar om andra typer av stöd, säger Ylva Johansson.

– Alla kontakter som kan knytas och samtal man kan föra är bra. Men frågan är hur man kan gå in med exempelvis EU-pengar i de här länderna på ett säkert sätt, utan att de pengarna försvinner till ändamål som vi inte vill att de ska försvinna till. Det finns stor risk för korruption till exempel, säger Morgan Johansson.

Kvotflyktingar

Även frågan om att ta hand om fler flyktingar direkt från Afghanistan väntas bli diskuterad under tisdagsmötet. Konkreta löften från EU-länderna får dock vänta till ett senare tillfälle.

– Jag kommer att bjuda in till ett nytt kvotflyktingsmöte med både medlemsländer och andra länder, för här är det viktigt att vi agerar tillsammans. I det här läget behöver andelen afghaner förmodligen öka, säger Ylva Johansson i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT