KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Hjälmered (M) om Cementa: Kom med åtgärder

Cementas fabrik i Slite på Gotland kan stoppa sin brytning av kalk och produktion av cement på Gotland den 31 oktober. Arkivbild. Bild: Karl Melander/TT

Ekonomi (TT)

Byggandet av bostäder försvåras och ett akut byggstopp hotar, visar en ny rapport om Cementakrisen.

– Det viktigaste är att regeringen kommer med åtgärder, säger näringsutskottets ordförande Lars Hjälmered (M) till TT.

Enligt en snabbanalys av konsultbolaget Ramboll, beställd av näringsdepartementet, kan effekterna bli stora om Cementa måste stoppa sin brytning av kalk och produktion av cement på Gotland i höst.

– Jag hoppas att regeringen i närtid gör en bedömning. Det här kan få en jättestor effekt på jobben och kan komma att påverka hela statsbudgeten, säger Lars Hjälmered (M), som ännu inte tagit del av rapporten, till TT.

Stora infrastrukturprojekt som Förbifart Stockholm, Västlänken i Göteborg och byggandet av bostäder riskerar att drabbas, enligt Hjälmered.

– Det har en stor betydelse för jobben, företag och svensk ekonomi, som kan få en hackig kurva i det som skulle vara återhämtningen efter coronapandemin.

Hjälmered säger att regeringen nu tydligt måste gå ut med vad som ska göras för att mildra och undvika de problem som kan komma, och samtidigt vara transparenta med vad expertisen säger.

– Vad tänker statsministern göra för att säkra kalkbrytning på Gotland? Det finns ingen viktigare fråga att hantera för Sveriges regering, säger han.

Veronika Åström/TT

Fakta

Den 6 juli avslog Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan.

Domstolen skrev: "Miljökonsekvensbeskrivningen även med gjorda kompletteringar är behäftad med så väsentliga brister att den inte kan utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön".

Beskedet innebär att tillståndet för brytning av kalk- och märgelsten till cement i Västra brottet och File hajdar-täkten nära Slite på östra Gotland löper ut den 31 oktober 2021.

Betong är cement blandad med vatten, grus, sand och sten. Cementas lager av råvaror räcker någon månad.

Den 22 juli begärde Cementa prövningstillstånd i Högsta domstolen för att överklaga beslutet. Bolaget begär att avslaget ska undanröjas och den tidigare instansens ja till brytning ska gälla.

HD har sagt nej till att hantera målet med förtur.

Cementa hävdar att det finns allvarliga brister i hur Mark- och miljööverdomstolen har handlagt målet, till exempel vilken kompetens domstolen haft tillgång till samt att domen kom så långt efter huvudförhandlingen i oktober 2020.

Cementa begär att HD genom en deldom ska ge tillstånd att i ett år ytterligare bryta sten i enlighet med det nuvarande tillståndet.

Källor: Mark- och miljööverdomstolen, Cementa