CORONARESTRIKTIONERNA

Nya covidregler – köer när norrmän skyndar hem

Det var långa köer vid Svinesund på söndagseftermiddagen. Från midnatt införs karantänskrav för inresande från bland annat Skåne och Halland och många hade brått att komma hem till Norge innan dess. Bild: Marianne Løvland/NTB/TT

Norge (TT-NTB)

Söndagen var sista semesterdagen för många norrmän och bilköerna över Svinesundsbron och längs E18 var långa. För många blev resan också en kamp mot klockan, för att slippa karantän när inresereglerna ändras vid midnatt.

Från midnatt mot måndag går Skåne, Halland, Gotland och Stockholm från grönt till orange på den norska regeringens karta över coronasmitta. Det betyder att ovaccinerade norrmän som semestrat i någon av dessa landsdelar måste sitta i karantän från måndagen. Samma sak gäller svenskar som vill resa in i Norge.

Under sena eftermiddagen var kön för att komma över Svinesundsbron in i Norge fyra kilometer lång. Vid 21-tiden på kvällen var det fortsatt fyra till fem kilometers kö, enligt Googles trafikkarta.

– Så långt in i Sverige har jag aldrig sett det tidigare, säger trafikoperatör Mari Aarrestad vid vägtrafikcentralen vid bron.

Medan reglerna för inresa från vissa delar av Sverige skärpts så mildras de för Norrbotten och Värmland som blir gröna. Det betyder att ovaccinerade som reser in från dessa län till Norge slipper både karantän och krav på testning före inresa.

Men det betyder inte att alla gränsövergångar från Värmland öppnas och att man kan resa som man vill. En del missförstånd uppstod i helgen, enligt tidningen Østlendingen.

– Vi har fått flera telefonsamtal från personer som är vid en stängd gränsövergång. Då hänvisas de till en av övergångarna som är öppna, säger Gjermund Thoresen vid polisen i Kongsvinger.

Britt-Marie Seibold/TT