ARBETSKRAFTSINVANDRING
Bärindustrin i akut kris – står utan personal: "Säsongen är förstörd"
Krisen i bärbranschen har gått från allvarlig till akut. Bara 89 bärplockare har fått godkänt av Migrationsverket. "Det riskerar att radera ut en hel bransch", säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.
Inför årets bärsäsong har Migrationsverket avslagit merparten av de 2 200 ansökningar som kommit in för bärplockare från Thailand som vill komma till Sverige och arbeta. Bara 89 har fått sina tillstånd beviljade.
– Läget är väldigt allvarligt – det här riskerar att radera ut en hel bransch. Det kan vara nådastöten för bärindustrin. Arbetskraftsinvandring är helt avgörande för att vi ska kunna ta vara på våra fantastiska blåbär, lingon och hjortron som finns i de svenska skogarna, säger Björn Hellman, vd på bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen.
”Det här handlar om seriösa företag – de thailändska bärplockarna anställs i svenska företag och omfattas av svenska kollektivavtal.”
I ett brev till migrationsminister Johan Forssell (M) kritiserar Björn Hellman Migrationsverkets agerande och vädjar om att frågan ska lyftas till politisk nivå.
– Det är anmärkningsvärt att Migrationsverket har sagt nej till i princip alla ansökningar från thailändska bärplockare. Migrationsverket hänvisar till avvikelser från tidigare år, i stället för att utgå från de förutsättningar som medlemsföretagen redovisar inför 2025.
Helt nytt läge
Han konstaterar att det tidigare har varit stökigt i bärbranschen men att det under många år nu har skett ett stenhårt arbete för att städa bort avarterna.
– Det här handlar om seriösa företag. De thailändska bärplockarna anställs i svenska företag och omfattas av svenska kollektivavtal, med kollektivavtalsenliga löner, försäkringsvillkor och arbetstider. Spelplanen är en helt annan nu, 2025, och det är därför vi är så otroligt frustrerade.
”Kontentan är att Migrationsverket misstror våra medlemsföretag.”
Björn Hellman pekar på att Migrationsverket har utgått ifrån hur det har sett ut tidigare år, när bärplockarna var anställda av utländska bemanningsföretag. Myndigheten har fattat sina beslut på antagandet att arbetsgivarna inte kommer att uppfylla de krav som ställs på arbetstid och arbetsvillkor, menar han.
Trots att företagens har skickat in underlag i form av tidsscheman, boenden och allt – fullödiga ansökningar – så ger Migrationsverket avslag och hänvisar till tidigare års avvikelser, konstaterar han.
– De blickar bakåt i stället för att blicka framåt på ansökningar för säsongen 2025. Kontentan är att Migrationsverket misstror våra medlemsföretag, vilket är otroligt upprörande.
Inte nöjd med svaret
Nu har Björn Hellman fått svar från Johan Forssell, men han är inte nöjd.
– Bra att han svarade snabbt, och att han delar uppfattningen om att arbetskraftsinvandringen är viktig. Men han kommer inte med någon lösning på den akuta situationen som vi befinner oss i. Jag hade hoppats på lite mer action från hans sida. Kanske en inbjudan till ett möte med honom och Migrationsverket. För så här kan vi inte ha det ett år till.
”Det är extra frustrerade med tanke på att efterfrågan på svenskproducerade livsmedel aldrig har varit större.”
Nu är det för sent att rädda årets bärskörd, vilket innebär att blåbär, lingon och hjortron inte kommer att plockas, enligt Björn Hellman.
– Bären blir kvar i skogarna – det är förskräckligt! I stället för att nå oss konsumenter. Det är redan juli och blåbären börjar snart komma. Så tyvärr ser det ut som att den här säsongen är förstörd.
Det leder i sin tur till att priset på sylt och saft från svenska bär skjuter i höjden.
– Det är extra frustrerade med tanke på att efterfrågan på svenskproducerade livsmedel aldrig har varit större än vad den är idag, säger Björn Hellman.
Enligt regeringens uppdaterade livsmedelsstrategi ska alla myndigheter i Sverige verka för att öka produktionen av svensk mat och dryck, inte minst för att stärka Sveriges försörjningsförmåga i händelse av kris eller krig.
– Och så får vi myndigheter som går precis tvärs emot det. Det är jättesynd.
Få svenskar vill arbeta som bärplockare
Under torsdagen demonstrerade upprörda thailändare utanför den svenska ambassaden i Bangkok för att de inte får komma till Sverige och plocka bär.
Företagen i bärnäringen ser nu över hur de ska hantera problemet.
– De är väldigt oroliga för att behöva säga upp personal i sina verksamheter såklart.
För trots Sveriges höga arbetslöshet är det få svenskar som vill jobba med bärplockning.
– Bland de som bor i Sverige är det ytterst få som vill arbeta som bärplockare. Men framför allt måste man ha klart för sig att det här handlar om professionella plockare som kommer hit, och som inte går att ersätta hur som helst, säger Björn Hellman.