AVTALSRÖRELSE

Flygstrejk nära – hundratals avgångar hotas

Charterflygbolaget Tuifly är ett av flera som kan tvingas ställa in flygavgångar nästa vecka. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson / TT

Facket har varslat om strejk och blockad för kabinpersonal på flera flygbolag från och med måndag.

Lagom till Kristi himmelfärdshelgen kan hundratals avgångar ställas in.

Om parterna inte är överens om ett avtal före klockan 04.30 på måndag den 26 maj riskerar många flyg och passagerare bli kvar på marken. Bara från Arlanda har de varslade bolagen SAS, Norwegian och Tuifly omkring 80 avgångar som kan drabbas på måndagen.

Det handlar om destinationer över hela världen, storstäder som Paris, London och New York, men även flyg mellan orter i Sverige och till turistorter i Europa, som Gran Canaria och Malaga.

Den 26–28 maj är strejk varslad även på Amapola Flyg AB, Braathens People AB, Cityjet A/S, Norwegian Air Sweden Aoc AB, SAS Connect Crew Services Sverige Filial, Scandinavian Airlines System Denmark-Norway-Sweden.

Lördagen den 31 maj och söndagen den 1 juni är strejk varslad från 04.30 till 12.00 på charterflygbolagen Sunclass Airlines, TuiIfly och Jettime.

Bättre villkor

Fackförbundet Transport anser att arbetsgivaren Svenska Flygbranschen inte går dem till mötes gällande förbättrade villkor för kabinpersonal.

Först skulle en blockad – av allt arbete utanför ordinarie grundschema och en nyanställnings- och inhyrningsblockad – ha inletts den 21 maj, men nu är den framskjuten till måndag den 26 maj klockan 04.30. Därmed kan strejk och blockad bryta ut samtidigt om ingen överenskommelse nås.

Svenska Flygbranschen har i sin tur svarat på varslen med en så kallad spegellockut som innebär att arbetsgivaren lockoutar exakt de arbetstagare som facket har tagit ut i strejk.

"Nu är gränsen passerad och våra medlemmar säger stopp, det är nog", sade Transports ordförande Tommy Wreeth i ett pressmeddelande förra veckan.

Följer märket

Svenska Flygbranschen har erbjudit Transport ett avtal som följer märket som gäller enligt Industriavtalet, vilket innebär en kostnadsökning med 6,4 procent över två år. Arbetsgivaren menar att märket är avgörande för svensk konkurrenskraft.

En medlare från Medlingsinstitutet har utsetts för att försöka lösa konflikten och parterna träffades för förhandlingar på onsdagen. Något bud ska dock inte ha presenterats än.

Beatrice Nordensson/TT