AI OCH AUTOMATISERING

På väg till Sverige: AI-hajpens hetaste namn

Nvidias vd Jensen Huang tillsammans med president Donald Trump. Arkivbild. Bild: Alex Brandon/AP/TT

Ekonomi (TT)

Mobbad i skolan och diskare på en snabbmatskedja. I dag mångmiljardär och skapare av världens just nu mest betydelsefulla företag.

Jensen Huangs karriär är lika imponerande som utvecklingen för hans bolag – halvledarjätten Nvidia. Nu krokar han dessutom arm med president Donald Trump.

Förra veckan var han med president Donald Trump i Mellanöstern för att skriva under ett jättekontrakt avseende 18 000 av bolagets mest avancerade chip till Saudiarabien.

I helgen är det Norrköping som gäller för Jensen Huang, och en gästföreläsning i samband med att han utses till hedersdoktor vid Linköpings universitet. Ämnet är AI och är det något som bidragit till Jensen Huangs framgång är det just AI-revolutionen.

– Han är en visionär och gjort saker annorlunda, på sitt sätt. Precis som andra techledare är han väldigt hård. Det är inte någon dans på rosor att jobba för honom utan något av en livsstil, säger Kristofer Barrett.

Som fondförvaltare vid kapitalförvaltaren Carmignac har han följt Huang och Nvidia sedan starten och haft möjlighet att träffa honom som hastigast vid några tillfällen. "Trevlig, tillmötesgående och lätt att prata med" är hans omdöme.

Flyttade till USA

Ursprungligen från Taiwan skickades Jensen Huang och hans bror till en släkting till USA.

Huang skulle bo vid en vad man på förhand trodde var en prestigefull internatskola i Kentucky, i stället visade det sig vara en religiös skola för problemungdomar.

– Varje elev rökte och jag tror jag var den enda på skolan som inte bar kniv, har Huang berättat i en intervju med The New Yorker.

Huang var själv för ung för att få gå på skolan och fick i stället en plats vid en kommunal motsvarighet. Huang har berättat hur han utsattes för upprepad mobbning av de andra eleverna och kallades "chink", ett rasistiskt glåpord som använts mot asiater.

– Det fanns ingen att prata med. Du kunde bara bita ihop och gå vidare, har Huang sagt.

Som något av ett underbarn fick han hoppa över två klasser och tog studenten som 16-åring. Tillsammans med två andra personer grundade Huang 1993 företaget Nvidia på en av snabbmatskedjan Denny´s restauranger, samma kedja där Huang tidigare jobbat som diskare.

Aktien har rusat

Ursprungligen fokuserade Nvidia på grafikkort till datorspel men verksamheten breddades och företaget ses som en gigantisk vinnare på AI-revolutionen där företagets chip finns i stort sett hos alla stora techjättar.

Under de senaste fem åren har Nvidias aktie rusat över 1 400 procent och bolaget är näst högst värderat i världen efter Microsoft. Huang är numera en av världens 15 rikaste personer med en förmögenhet på omkring 118 miljarder dollar. Att Jensen Huang nu närvarat vid Trumps Mellanösternresa kan inte jämföras med till exempel Elon Musks koppling till Trump, poängterar Barrett:

– De andra företagsledarna har närmat sig Trump för att de är så illa tvungna och detta handlar inte om ett politiskt ställningstagande.

Tobias Österberg/TT

Fakta

Jensen Huang är medgrundare och vd för Nvidia sedan 1993. Bolagsnamnet kommer från det latinska ordet för avund, invidia, något man hoppades på att företaget skulle sprida i branschen.

Inledningen för företaget blev dock tuff och ett tag var man ytterst nära konkurs.

Från början koncentrerades verksamheten till grafikchip men under 2000-talet har den breddats. Ett genombrott kom genom grundandet av bolaget Open AI med vd:n Sam Altman och hela AI-revolutionen har bidragit till Nvidias världsledande position.

För investerare har Nvidia-aktien varit otroligt lyckosam och den är nu inte långt ifrån toppnivån som noterades förra hösten.

Jensen Huang låg förra veckan på 13:e plats över världens rikaste personer med en förmögenhet på 118 miljarder dollar.