ELKRISEN
Solenergin på rekordnivå – sedan slocknade Spanien och Portugal
Den spanska solenergin stod för 60 procent av elförsörjningen och landet exporterade kraftigt till Portugal. Därefter slocknade elsystemet, som opererade med väldigt låg rotationsenergi. ”Jag är ganska säker på att det är en del av problemet”, säger Meredith Angwin, författare till boken ”Shorting the grid” till TN.
Uppdatering onsdag förmiddag: Bloombergs energiexpert Javier Blas rapporterar under tisdagskvällen efter Spaniens systemoperatör Red Eléctrica de Españas presskonferens en första tidslinje över olyckan på X.
- Klockan 12:33 uppstår ett tapp av produktion i landets sydvästra delar. Det rörde sig ”väldigt troligt” om solenergi.
- Systemet självstabiliserar sig på millisekunder och verkar återhämta sig.
- Ungefär 1,5 sekunder senare uppstår dock ytterligare en situation som fortsatt destabiliserar systemet. Nätoperatören ville inte berätta om det första tappet triggade det andra.
- 3,5 sekunder senare når det iberiska elnätet en instabilitetsnivå som stör utlandsförbindelserna mellan Spanien och Frankrike.
- Omedelbart därefter uppstår en ”massiv” förlust av förnybar elproduktion. Systemoperatören ville inte berätta varför tappet var så stort.
- Den enorma förlusten av produktion destabiliserar systemet ytterligare och tvingar alla producerande enheter att koppla från, tills systemet fullständigt kollapsar.
- Enligt uppgifterna var systemet som värst nere på noll, även om initiala data påstod att 10 gigawatt av de 25 innan olyckan återstod. Han noterar att kedjeeventet är preliminärt.
Det har också börjat rapporteras om misstänkta dödsfall till följd av blackouten, inte minst på grund av kolmonoxidförgiftning och brand. Det rapporterar den brittiska tidningen Independent.
Enligt Aftonbladet har Red Eléctrica två månader innan strömavbrottet, i sin årsrapport 2024, varnat för risk för bortkopplingar i elnätet till följd av den ökade andelen förnybar energi som solceller och vindkraft samt den minskade andelen konventionella kraftverk. Det uppger tidningen El País.
Originaltext, tisdag: I går, måndag, drabbades hela den iberiska halvön av ett massivt strömavbrott när Spanien och Portugals elsystem kollapsade. Även delar av Frankrike påverkades.
Strömavbrottet beskrivs i media som det största i Spaniens nutida historia och påverkade tiotals miljoner invånare. Under tisdagen rapporteras att majoriteten återfått strömmen och det är ännu oklart hur stora de ekonomiska konsekvenserna blir.
”Strömavbrottet lamslog näringslivet, stoppade hissar, släckte trafikljus och orsakade kaos på vägar och flygplatser”, summerar CNN World.
Enligt Electricitymaps låg konsumtionen i det spanska elsystemet vid 12:00 på 28,2 gigawatt varefter systemet en halvtimme senare föll till 10,4 gigawatt.
Solenergin i Spanien låg på nästan 18 gigawatt eller så hög andel som 60 procent av konsumtionen. Detta är nästan lika mycket som rekordet på 21 gigawatt den 21 april.
Portugal hade enligt Electricitymaps vid tillfället omkring 40 procent import från Spanien vilken föll av i samband med blackouten. I övrigt var landet i stort sett också väldigt väderberoende med hög andel vind- och solkraft.
Vattenkraften stod för 10 procent och gaskraften var så låg som 5 procent.
Tidigt spekulerades det i att orsaken till kollapsen skulle vara en hackerattack, men senare under måndagen uppgav Portugals energibolag REN att det kunde handla om ”inducerad atmosfärisk vibration”, ett väderfenomen som uppges kunna orsaka svängningar i högspänningsledningarna.
Under tisdagseftermiddagen kom ny information där varken hackerattack eller ”atmosfäriska orsaker” bedöms vara orsaken. I stället pratar man nu om ett ”trippelfel”, skriver Omni.
”Väldigt lite planerbar roterande generation”
Enligt CNN beräknas det däremot ta veckor innan man kan svara på hur strömavbrottet orsakades och både Portugal och Spanien har fortsatt undantagstillstånd utlyst, även om majoriteten av länderna verkar ha fått strömmen tillbaka under tisdagen.
Anmärkningsvärt är däremot att Spanien vid tillfället hade en mycket hög andel väderberoende elproduktion i systemet. Bloombergs energiexpert Javier Blas, med 320 000 följare på X, konstaterar att Spanien klockan 12:30, fem minuter innan olyckan, driftade sitt system med så mycket som 78 procent väderberoende källor.
Kärnkraft stod för endast 12 procent, biomassa för 5 och gasturbiner för 3.
”Spanien körde sitt elsystem med väldigt lite planerbar roterande generation, och därför inte mycket inertia”, skriver han i ett inlägg på X.
Inertia
Tröghet (inertia) är den rörelseenergi som roterande maskiner i kraftverk bidrar med till elnätet. Den bromsar snabba förändringar i frekvens och hjälper till att hålla nätet stabilt vid störningar. I nät med mycket sol- och vindkraft, som inte naturligt ger tröghet, blir systemet känsligare för instabilitet, vilket kan öka risken för strömavbrott.
Tidningen Näringslivet kontaktar elexperten Meredith Angwin, författare till boken ”Shorting the grid”, som skrevs innan den stora blackouten i Texas 2021. I boken varnar hon för hur saker som dessa kan hända.
I en intervju med TN förra sommaren varnade hon för att blackouter också är på väg till Europa.
– När roterande nedsläckning kommer är det bara konsumenterna som blir överraskade, sa hon då.
Det stora problemet, menar hon, är att dagens elsystem byggs efter vad hon kallar ”den dödliga trifektan”. Hög andel väderberoende elproduktion som balanseras av ”just in time”-gaskraft samt import från grannländer.
”Sannolikt ett resultat av låg inertia”
Hon vill ännu inte spekulera för mycket i vad som triggade den spanska blackouten men hon konstaterar att både Texas och Spanien är soliga länder som är starkt beroende av förnybar energi.
Det gör systemen sårbara när oförutsedda saker inträffar, menar hon.
– Jag ogillar verkligen att spekulera. Men när ett elnät inte har tillräckligt många kraftverk som tillför tröghet blir nätet mer sårbart för olika typer av instabilitet. Jag är ganska säker på att det är en del av orsaken.
– Ett elsystem ska kunna rida ut de flesta problem, säger hon.
Den brittiska elexperten Kathryn Porter, som nyligen också varnat för att blackouter blir mer och mer troliga i det brittiska och det tyska elsystemet, är inne på samma spår.
– Jag skulle säga att orsaken till avbrottet fortfarande är okänd, men att omfattningen av strömavbrottet sannolikt är ett resultat av drift med låg inertia. Hög solkraftsproduktion, särskilt runt lunchtid, har skapat låg tröghet, vilket lett till oro för elnätets stabilitet. Tidpunkten för händelsen stämmer överens med detta. Det är också intressant att notera märkliga frekvensbeteenden i det brittiska elnätet under helgen. Särskilt runt klockan 03.00 på söndagen, vilket verkar ha orsakat att Vikingförbindelsen löste ut. Dess REMIT-meddelande angav kontroll och skydd som orsaken till det oplanerade avbrottet klockan 03:05, säger hon till TN.
Spanien har länge försökt stänga ned kärnkraften och ersätta den med förnybar energi.