DE SVENSKA KRISSTÖDEN

Sekretessen kring korttidsarbetet lyfts – men inte för alla

Bild: Janerik Henriksson/TT

Från augusti kommer det inte längre vara hemligt vilka företag som fått korttidsstöd. Men majoriteten av bolagen får uppskov, rapporterar Dagens Nyheter.

Drygt 35 miljarder kronor har betalats ut i korttidsstöd. Mottagarna av stödet har än så länge varit hemligt, men 1 augusti lyfts sekretessen.

– Det kommer att via vår webbplats gå att söka på ett företags namn eller organisationsnummer och se bland annat hur mycket stöd företaget fått, hur många anställda de har fått stöd för och hur mycket de fått i ett eventuellt återkrav. Exakt hur en sådan tjänst kommer att se ut är ännu inte klart, säger Niklas Kjellberg, pressansvarig på Tillväxtverket, till DN.

Men det är bara ansökningar som gjorts från och med 22 oktober 2020 som blir offentliga i augusti. Detta är en korrigering från det ursprungliga förslaget efter kritik från bland annat Svenskt Näringsliv.

– Vi lyfter ju sekretessen bakåt i tiden, och då menar vi att detta är en rimlig kompromiss mellan mediernas och allmänhetens krav på insyn och företagens intresse. De bolag som sökte innan vi vi berättade vad vi ville göra i höstas visste ju inte att deras ansökningar skulle bli offentliga, säger statssekreterare Fredrik Olovsson (S) på finansdepartementet, till DN.

Sekretessen kring korttidsarbetet lyfts i sommar – men inte för alla bolag