KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Debatt: Kärnkraften skapar stabilitet på elprismarknaden

Bild: Christine Olsson/TT

Kärnkraftens förmåga att minska prisvolatiliteten borde bli tydligare i debatten. Det menar professor Magnus Söderberg i en debattartikel på Second Opinion.

När prisvolatiliteten på energimarknaden, alltså läget med stora svängningar i energipriserna, ökar blir det svårare för företag att hitta investeringar som garanterar ett så kallat netto-nu-värde. Det menar professor Magnus Söderberg vid Griffith University.

I en debattartikel på Second Opinion skriver han att ”En hög prisvolatilitet på elmarknaden innebär alltså att företag går miste om möjligheter att expandera och att öka sin vinst”.

Det kan, enligt debattören, stabiliseras tack vare kärnkraften. Eftersom den kan producera el i alla väder har den fördelen av att minska prisvolatiliteten. Han har tittat på exemplen Tyskland och Frankrike, som av olika skäl har stängt reaktorer, vilket har resulterat i en ökad prisvolatilitet.

”De som säger nej till mer kärnkraft, och/eller storskalig vattenkraft, måste därför svara på hur vi ska begränsa prisvolatiliteten i det framtida elsystemet”, skriver Magnus Söderberg.

Second Opinion debatt: ”Kärnkraften sänker prisvolatiliteten”