DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Ledare: Allt började 1994 – och det var ändå bara början

Bronshjältarna i det svenska fotbollslandslaget med Tomas Brolin flankerad av Kenneth Andersson (t.h.) och Martin Dahlin (t.v.) åker kortege genom Stockholms gator kantade av tusentals människor som är på plats för att hylla spelarna i samband med hemkomsten 18:e juli 1994 från fotbolls-VM i USA där de blev trea och fick en bronsmedalj. Bild: Gunnar Seijbold / TT /

1994 var inte bara året för svenskt VM-brons, utan även en tid då dagens moderna Sverige skapades. Det skriver Mattias Svensson i en SvD-ledare.

Han refererar till Joakim Bromans nya bok ”1994: Sommaren som förändrade Sverige för alltid” (Timbro), som driver tesen att där och då inleddes resan mot mindre monopol och mer avregleringar.

”Tack vare de där reformerna, många rätt tekniska och en hel del genomdrivna av den lite bortglömda finansministern Anne Wibble (FP), så blev Sverige ett friare, roligare och rikare land. Världen kom närmare med avreglerat billigare flyg, ökade möjligheter till utlandsstudier och ett nyligen privatiserat kommunikationsverktyg som hette internet”, skriver Mattias Svensson på SvD:s ledarsida.

SvD ledare: Sommaren 1994 räddade Sverige