STORMAKTEN KINA

Kinesiska jätten på efterkälken i Sverige

Wang Chuanfu, vd för kinesiska BYD, världens största tillverkare av elbilar. Arkivbild. Bild: Cyril Zingaro/AP/TT

Ekonomi (TT)

Kampen om den globala elbilsmarknaden hårdnar. Kinesiska BYD har övertagit tronen från Elon Musks Tesla.

Men i Sverige har BYD ännu inte lyckats erövra marknaden.

Under fjärde kvartalet gick BYD förbi Tesla som världens bäst säljande elbilsföretag. Den kinesiska tillverkaren levererade 526 409 elbilar, mot amerikanska Teslas 484 507.

Men i Sverige har maktskiftet inte märkts av. Teslas starka ställning på den svenska elbilsmarknaden fortsätter – även efter att strejkkonflikten med IF Metall om kollektivavtal tog vid för fyra månader sedan.

I januari ökade Teslas nyregistreringar mer än 200 procent, jämfört med samma månad förra året. 730 nya Teslabilar registrerades under januari i år, enligt statistik från branschorganisationen Mobility Sweden.

Volvo störst

Teslas marknadsandelar i Sverige uppgår till cirka 15 procent. En bra bit bakom Volvo, med drygt 25 procent, men med ett behörigt avstånd till BYD, vars modeller för närvarande enbart utgör två procent av den svenska marknaden.

Men de kinesiska tillverkarna kommer starkt över hela världen.

Teslas vd Elon Musk är orolig över att kinesiska elbilar kommer att “demolera” konkurrensen på marknaden.

– Om inte handelshinder införs kommer kinesiska elbilstillverkare i stort sett att demolera de flesta andra företag i världen.

Musk vill se handelshinder

Det kärva budskapet framfördes på en telefonkonferens med analytiker efter att Tesla släppte kvartalsrapport i januari. Tesla redovisade ett rejält vinstfall för fjärde kvartalet, och varnade samtidigt för betydligt lägre försäljningstillväxt under 2024.

Musk har även hyllat de kinesiska elbilstillverkarna, vilka tar allt större marknadsandelar utanför Kina, särskilt i Europa.

Teslas vd har tidigare kallat kinesiska bilföretag för de mest konkurrenskraftiga i världen.

– Jag tror att de kommer att ha betydande framgångar utanför Kina beroende på vilken typ av tullar eller handelshinder som införs.

En bidragande orsak till BYD:s starka fjärde kvartal var enligt bedömare elbilsmodellen BYD Seagull. Modellen började levereras till kunder i april 2023. Enligt den norska branschsajten elbil24 är BYD Seagull på väg till Europa. Än finns inga uppgifter om att modellen är tänkt att levereras till Sverige.

Joakim Hugert Lundberg/TT

Fakta

Tesla:

Model Y – 11,74%

Model 3 – 2,89%

Model X – 0,12%

Model S – 0,10%

BYD:

BYD Atto 3 – 1,52%

BYD Seal – 0,12%

BYD Dolphin – 0,11%

BYD Tang – 0,04%

Källa: Mobility Sweden