KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Utbyggnaden av ren teknik bromsade utsläppen 2023

Rök stiger från ett kolkraftverk i Indiana i USA. Arkivbild. Bild: Joshua A. Bickel/AP/TT

Klimat (TT)

Världens energirelaterade utsläpp av koldioxid nådde rekordnivåer i fjol. Men den fortsatta utbyggnaden av ren teknik som sol, vind och elbilar bromsade uppgången, enligt den internationella energibyrån IEA.

För att hejda de skenande klimatförändringarna och begränsa den globala temperaturökningen krävs kraftigt kapade utsläpp av koldioxid – främst från förbränning av fossila bränslen som olja, kol och gas – de kommande åren.

Men 2023 nåddes i stället nya rekordnivåer. De globala utsläppen av koldioxid från energi ökade med 410 miljoner ton, eller 1,1 procent, till 37,4 miljarder ton, enligt en ny analys från IEA. Ökningen var dock mindre än 2022 års tillskott på 490 miljoner ton.

Utan teknik som solpaneler, vindkraftverk, kärnkraft och elbilar skulle den globala ökningen av energirelaterade utsläpp av koldioxid under de senaste fem åren ha varit tre gånger större, enligt IEA.

Omkring 40 procent av fjolårets utsläppsökning kopplas ihop med svår torka i länder som Kina, USA och Indien där företag vände sig till fossila bränslen när produktionen av vattenkraft minskade. Att vattenkraft sinar kan bli ett växande problem eftersom torka väntas bli vanligare och svårare i klimatförändringens spår.

Sofia Eriksson/TT