I dag landar astronauten Marcus Wandt på jorden

Så här såg det ut när samma rymdkapsel som Marcus Wandt färdas med slog ned i havet den 14 oktober 2022. Arkivbild. Bild: Bill Ingalls/AP/TT

Rymden (TT)

Efter en 47 timmar lång färd från rymdstationen ISS är det dags för Marcus Wandt och de andra astronauterna att landa utanför Daytona Beach i Florida.

Klockan 14.30 kommer Dragonkapseln – om allt går enligt plan – att segla ner i havet utanför amerikanska Floridas östkust med ett plask.

Innan den nästan två dygn långa avfärden från rymdstationen inleddes hade besättningen på fyra personer tillbringat 18 dagar på ISS. Under den tiden hann de med att åka 288 varv runt planeten.

Det är otroliga krafter när kapseln träder in i atmosfären. Till en början har den en hastighet på 27 000 kilometer i timmen, 7,5 kilometer per sekund.

Dragonkapseln slår på sina motorer i 17 minuter för att bromsa farten, och vänder sedan nosen uppåt för att rikta värmesköldarna nedåt.

Vinkeln är viktig för att temperaturen eller krafterna inte ska bli för omfattande eller att farkosten ska landa på en helt annan plats än tänkt. Det är också viktigt att kapseln faller stabilt, så att de huvudsakliga värmesköldarna är riktade åt rätt håll.

Hettan uppstår när luften komprimeras framför farkosten, vilket leder till att en plasma bildas och att radiokommunikationen störs ut.

Det är också viktigt att fallskärmarna, först på cirka 5 700 meters höjd, och sedan ytterligare fyra på 2 000 meters höjd, fungerar som de ska.

Efter att kapseln slår i havet plockas den upp med båt.

Gustav Sjöholm/TT

Marcus Wandts resa tillbaka till jorden från rymdstationen ISS kommer att sluta i havet utanför Floridas kust men är kantad av risker. Bild: Anders Humlebo
Marcus Wandt när han var på plats på ISS. Bild: Axiom