Ny uppgörelse om plattformsjobb

Ett matbud på moped i Solna. Inom EU har en uppgörelse nu nåtts - för andra gången - om ramverk för vem som ska räknas som anställd inom den så kallade gigekonomin. Arkivfoto. Bild: Janerik Henriksson/TT

EU (TT:s korrespondent)

Andra gången gillt, hoppas EU-länderna och EU-parlamentet som nu återigen kommit överens om nya regler för vem som ska räknas som anställd eller inte anställd i plattformsekonomin.

"Vi hoppas att det här kan bli ett första steg mot bättre skydd för plattformsarbetare", skriver ministerrådets ordförandeland Belgien på X efter torsdagens preliminära uppgörelse.

Egentligen sade sig parterna vara överens redan i december. Dåvarande ordförandelandet Spanien fick dock skarp kritik från framför allt Frankrike, men även Sverige, om att ha avvikit för mycket från EU-ländernas gemensamma linje, vilket gjorde att förhandlingarna återupptogs efter nyår.

Om det belgiska försöket lyckas bättre återstår att se. Grundförslaget från EU-kommissionen går bland annat ut på att fastställa ett antal kriterier, exempelvis kring arbetstider och möjligheten att säga nej till uppdrag, för att avgöra om någon ska räknas som anställd.

Wiktor Nummelin/TT