DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Efter krigsrubrikerna – rusning för preppingföretag

Arkivbild från 2022: Tomma hyllor där vattendunkar och spritkök brukar stå i en Clas Ohlson butik. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Regeringens och överbefälhavare Micael Bydéns budskap om att beredskapen i Sverige behöver stärkas tycks ha fungerat. Nu rusar försäljningen hos preppingföretagen.

Webbutiken Beredskapsfabriken ser en kraftig ökning i försäljningen av beredskapsrelaterade produkter som vevradio, matlagningsutrustning och utrustning kopplade till vatten och vattenrening.

Utvecklingen liknar en lite mildare version av läget när Ryssland anföll Ukraina 2022.

– Det är mycket dunkar, filter och reningstabletter. Vatten är det ju det viktigaste för överlevnad, samtidigt det svåraste att bunkra. Det tar plats och kräver mycket handpåläggning om man ska lagra det på riktigt, säger bolagets vd Peter Ekelund till Dagens Industri.

Han tycker att man ska lyssna en gång till på vad Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar och överbefälhavare Micael Bydén egentligen säger.

– Om man lyssnar på hela budskapet så handlar det om att även vi privatpersoner måste skärpa oss. Vi kan inte belasta samhället utan måste kunna klara oss själva. Skulle det bli krig så måste vi gå till jobbet som vanligt, och samtidigt vara med och bidra. Vi svenskar har levt i fred i många hundra år, ingen vet nog vad krig egentligen innebär. Det vi kunde för 30-40 år sedan om alltifrån livsmedelshantering till beredskap har glömts bort.

Dagens Industri: Rusning för prepperbolag