ELKRISEN

Oppositionen hoppas på förhandling om elmål

Socialdemokraternas energipolitiske talesman Fredrik Olovsson. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Politik (TT)

Oppositionen vill få in ett mål för Sveriges elförsörjning 2030 i regeringens kommande energiproposition.

Partierna har ännu hopp om förhandlingar om ett sådant etappmål.

Näringsminister Ebba Busch (KD) hade på onsdagen bjudit in riksdagspartierna för samtal om regeringens kommande energipolitiska inriktningsproposition.

Oppositionen hade då med sig förslag på etappmål för energiförsörjningen 2030. Efter mötet hade oppositionens företrädare ett visst hopp om att regeringen kan komma att bjuda in till förhandlingar om ett sådant etappmål.

– Det finns i alla fall inte en helt stängd dörr, säger Socialdemokraternas energipolitiske talesperson Fredrik Olovsson.

"Få fram el snabbt"

S vill att regeringen i sin propositionen sätter upp ett mål om att öka elproduktionen med minst 60 terawattimmar (TWh) till 2030.

Centern vill se ett mål på 100 nya TWh. Enligt den energipolitiske talespersonen Rickard Nordin är det vad industrin behöver.

– Bollen ligger hos ministern. Vill man ha riktiga förhandlingar är vi beredda att sätta oss ned, men då måste det också vara tydligt att vi svarar upp mot näringslivets behov av åtgärder här och nu och där är inte regeringen ännu, säger Nordin.

Miljöpartiets energipolitiske talesperson Linus Lakso vill se ett etappmål "i häradet" av 70 TWh.

– Vi behöver få fram el snabbt. Då behöver vi ett mål till 2030, och där kände vi att regeringen var beredd att lyssna.

"Där skon klämmer"

Regeringens proposition ska vara klar till början av mars. Som en del i det arbetet har regeringen skickat ut förslag bland annat på ett "planeringsmål" på remiss. Målet innebär att elproduktionen ska kunna möta ett elbehov på minst 300 TWh år 2045.

Tanken är att målet för 2045 ska nås framförallt genom att bygga ut kärnkraften. Enligt MP går det inte att nå ett etappmål 2030 med ny kärnkraft.

– Det är där skon klämmer för regeringen. Den el som går att få fram snabbt och billigt är vindkraft och solkraft. Det är det vi behöver satsa på, säger Lakso.

Onsdagens möte var det sista inplanerade och enligt oppositionen hade regeringen under det mötet inte bjudit in till nya samtal.

Peter Wallberg/TT