HOTEN MOT SKOGSBRUKET

Ledare: Norden segrade i kampen om skogen

Statsminister Ulf Kristersson tar emot Finlands statsminister Petteri Orpo och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i Rosenbad. Bild: Anders Wiklund/TT

Ursula von der Leyens möte med Ulf Kristersson och Petteri Orpo i Rosenbad är ett bevis på att Sverige vann slaget om skogen i EU. Det är viktigt för klimatet och för den biologiska mångfalden, skriver Ellen Gustafsson på Dagens Industris ledarsida.

”Kanske fick hon höra statistik och bokslut från företagen. Som att Stora Enso uppskattar sin klimatnytta och koldioxidminskning till 11 miljoner ton, SCA sin till 10 miljoner ton och Holmen sin till 7 miljoner ton. När bolagens skogar växer gör också inbindningen det samtidigt som de förnybara produkterna ersätter fossila. Eller så fick hon veta att upptaget av koldioxid i svenska skogen är nästan 40 miljoner ton varje år, strax under de årliga utsläppen. Eller att virkesförrådet har fördubblats de senaste hundra åren tack vare bättre skogsskötsel. Eller att både Sverige och Finland ligger över snittet i både världen och Europa i index som mäter biologisk mångfald”, skriver Ellen Gustafsson.

DI: Norden vann slaget om skogen