DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Tyske ministern: Sverige i allvarlig situation

Tysklands försvarsminister Boris Pistorius har förståelse för den skärpta tonen om krigshot i Sverige. Arkivbild. Bild: Mindaugas Kulbis/AP/TT

Tyskland (TT)

Europa behöver förbereda sig för risken att Vladimir Putins Ryssland en dag anfaller ett Natoland, enligt Tysklands försvarsminister Boris Pistorius. Han har förståelse för de skärpta tongångarna i Sverige om risken för krig.

I en intervju med tidningen Der Tagesspiegel kommenterar Pistorius den svenske civilförsvarsministern Carl-Oskar Bohlins (M) uppmärksammade uttalanden om att det "kan bli krig i Sverige" och att svenskarna måste förbereda sig mentalt för det.

– Det är begripligt ur ett skandinaviskt perspektiv. Svenskarna är geografiskt sett i en ännu allvarligare situation. Men även vi måste lära oss att leva med faran igen och förbereda oss: militärt, i samhället i stort och genom civilförsvaret, säger Boris Pistorius i intervjun.

Tyskland följer alla möjliga hotbilder, både mer och mindre sannolika scenarier, poängterar den tyske försvarsministern. Liksom de flesta av sina europeiska kollegor slår han fast att det säkerhetspolitiska hotet är större än det har varit under de senaste 30 åren.

– Vi hör hot från Kreml nästan varje dag, nu senast mot våra vänner i Baltikum. Så vi behöver ta med i beräkningarna att Vladimir Putin en dag kommer att attackera även ett Natoland, säger den 63-årige socialdemokraten.

På frågan om vilken tidsrymd det är tal om så understryker Boris Pistorius att han inte ser det som sannolikt att Ryssland skulle gå till anfall i dagsläget.

– Våra experter räknar med en period på fem till åtta år där det skulle kunna bli möjligt.

Martin Mederyd Hårdh/TT