RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Experter: Fed ser ljusare på ekonomin

Elisabet Kopelman på SEB tolkar Feds besked som att ledningen är nöjd med den senaste tidens utveckling i den amerikanska ekonomin. Arkivbild. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Ekonomi (TT)

Amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) lämnar styrräntan oförändrad – som väntat. Den stora nyheten är att centralbanken signalerar en ljusare bild av inflationen och snabbare räntesänkningar än tidigare, enligt experter.

Elisabet Kopelman, SEB:s USA-ekonom, reagerade inte med någon större förvåning på Feds beslut att för tredje gången på raken avstå från att höja styrräntan, och låta den ligga oförändrad i intervallet 5,25–5,50 procent.

– Jag tror inte att det här var bankens svåraste beslut. Jag tror att ledningen är nöjd med att tillväxten är motståndskraftig men att inflationen ändå fortsätter att falla tillbaka i snabbare takt än bankens tidigare prognoser. Det är precis vad Fed vill se, och det som skulle kunna stödja ett scenario där ekonomin mjuklandar, säger hon.

Mjukare framtoning

En större nyhet var i stället centralbankens uppdaterade bild av kommande förändringar av styrräntan, den så kallade räntebanan, som nu signalerar tre sänkningar på sammanlagt 0,75 procentenheter under nästa år, fortsätter hon.

– Det är intressant att Fed nu lyfter fram att inflationen har börjat gå ned, och även gör små förskjutningar i budskapet åt det mjuka hållet, säger Kopelman.

Danske Banks sparekonom Maria Landeborn är inte heller förvånad av Feds beslut att låta styrräntan ligga kvar, och delar Kopelmans bild av att Fed har en mjukare framtoning än tidigare.

– Fed har lagt in en del mjukare formuleringar som tyder på att centralbanken ser precis det som den vill se, säger Landeborn.

Ger stöd till börsen

Hon säger att räntebeskedet och räntebanan ger stöd åt den senaste tidens kraftiga uppgångar på aktiebörserna.

– Vi har haft en avslutning på året där börserna har gått urstarkt och alla risktillgångar har stigit i pris. Det beror på att räntorna har fallit på förväntningar om att det kommer räntesänkningar under 2024. Hade man då kommit med en helt annan prognos, att räntorna skulle ligga kvar och uttryckt sig hårdare om riskerna för fortsatt hög inflation, hade det funnits risk för bakslag på börsen, säger Landeborn.

Erik Widmark/TT

Maria Landeborn, aktiestrateg på Danske Bank, säger att Feds besked ger stöd åt börsens senaste uppgångar. Arkivbild. Bild: Lisa Arfwidson/SvD/TT