ARBETSKRAFTSINVANDRING

Efter höjda lönegolvet – larm om lönefusk

Sedan den 1 november måste arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU tjäna drygt 27 000 kronor i månaden för att få tillstånd att arbeta i Sverige. Kritiken mot lönegolvet har varit massiv och nu kommer rapporter om att lagen leder till fusk. Det rapporterar P4 Värmland.

Restaurangbranschen drabbas hårt av regeringens lönegolv. Bild: Dan Hansson/Svd/TT

Den 1 november höjdes det så kallade lönegolvet för arbetskraftsinvandring till 80 procent av den svenska medianlönen. Det innebär att personer från länder utanför EU just nu måste ha en månadslön på minst 27 360 kronor för att få tillstånd att arbeta i Sverige.

Tidigare låg lönegolvet på 13 000 kronor i månaden och när regeringen valde att höja gränsen blev kritiken omfattande. Vi på TN har i flera reportage kunnat visa hur lönegolvet slår mot en rad branscher, som exempelvis de gröna näringarna samt hotell och restaurang, eftersom företagare har svårt att få tag i personal. Regeringens besked har tidigare varit att personer som är medborgare i EU ska ta de aktuella jobben, men hittills har ingen kunnat svara på hur det ska gå till i praktiken.

Nu kommer även rapporter om att de nya reglerna har medfört lönefusk från oseriösa aktörer, och därmed osund konkurrens. Fackförbundet Hotell och restaurang säger till P4 Värmland att de känner till ”flera arbetsgivare” som ska ha fuskhöjt löner, exempelvis genom att be den anställde att betala tillbaka ett visst belopp av den utbetalda lönen.

P4 Värmland: Facket larmar efter nya lagen om lägstalön: Tvingas betala tillbaka