DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Företag har 45 miljarder i coronaskulder

Företag har fortfarande skulder på totalt 45 miljarder kronor till staten efter coronapandemin då det var möjligt att skjuta upp skatteinbetalningar. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Ekonomi (TT)

Omkring 23 000 företag har fortfarande kvar skatteskulder från coronapandemin då det var möjligt för företag att skjuta upp skatteinbetalningar för att kunna hålla verksamheter i gång, rapporterar Ekonomiekot Extra.

Totalt är den samlade skatteskulden på 45 miljarder kronor, enligt siffror från Skatteverket som Ekonomiekot tagit del av.

Patrik Krassén på organisationen Företagarna säger att återbetalningen av skulderna gör att vissa av företagen nu hotas av konkurs.

– Det finns en stor risk att ett antal företag inte kommer att klara det och då står de inför konkurs eller rekonstruktion i värsta fall, säger Krassen till radion.

Det företag som har störst skatteskuld från pandemin är fordonskomponentbolaget IAC som har en skuld på 1,2 miljarder kronor. Andra bolag med stora skulder kvar är flygbolaget SAS, varuhuskedjan Åhléns och hotellkedjan Scandic.