DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Grann-grattis om Sveriges väg till Nato

"Bra för oss alla" säger Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen om Sveriges väg mot Nato. Arkivfoto. Bild: Ida Marie Odgaard/AP/TT

Nato (TT:s korrespondent)

Grattis, säger Danmark medan balterna håller fingrarna i kors.

Runt Östersjön välkomnas Turkiets besked om Sveriges kommande Natomedlemskap.

Utrikesminister Tobias Billström (M) hann lämna EU-ländernas möte i Luxemburg på måndagen innan beskedet kom om att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan skickat vidare det svenska inträdesprotokollet till det turkiska parlamentet.

Flera av kollegorna var dock kvar – och bjöd på glada kommentarer.

– Jag vill säga grattis! säger Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen till TT och SR Ekot i Luxemburg.

Träffar Turkiet

– Sedan ska det ju tas genom parlamentet också, men jag förutsätter att om president Erdogan säger att det är dags så är prognosen god. Det skulle glädja mig mycket om alla bitar faller på plats och så får vi väl tro att också Ungern kommer till skott och då är vi i mål. Det skulle vara bra.

Lars Løkke Rasmussen ska på fredag träffa Turkiets utrikesminister Hakan Fidan.

– Då ska jag självklart ta upp frågan och i övrigt göra det vi hela tiden gjort, att underlätta för en snabb ratifikation så att utvidgningen av Nato blir klar. Det skulle var bra för oss alla och vår trygghetskänsla.

Fingrar i kors

Lettiske kollegan Krisjanis Karins hoppas på ett snabbt tempo.

TT: Är det viktigt för er?

– Det är extremt viktigt. Med inträdet av Finland och nu Sverige så förändras hela den militära situationen kring Östersjön. Det ökar Lettlands säkerhet enormt för med Sverige i Nato så är Östersjön i praktiken ett Natohav. Det är bra för oss alla, säger Karins.

Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis har mer bråttom iväg från Luxemburg och nöjer sig med ett stort leende – och två fingrar i kors.

Wiktor Nummelin/TT