DET NYA ARBETSLIVET

Här är riskerna med kortare arbetsvecka

En person arbetar i ett kontorslandskap. Bild: Tim Aro/TT

Flera länder testar nu fyradagarsveckor, men från från flera håll varnas det för ökad arbetsbelastning och för att vissa branscher exkluderas från kortare arbetsveckor. Det skriver DN.

En studie från tankesmedjan Autonomy i Storbritannien visar att många kände mindre trötthet och färre sa upp sig.

– Det är viktigt att förstå att arbetstidsförkortning ändå är något som utgör en kostnad för arbetsgivare, att man generellt kommer att behöva anställa fler, men att den kostnaden måste sättas i relation till hur mycket rikare vi blir i samhället som helhet, säger sociologen Roland Paulsen vid Lunds universitet, till DN.

Han varnar också för att arbetstidsförkortning bara genomförs inom vissa yrkesgrupper, medan vissa branscher inte kan ta del av det.

Helena Schiller, doktor i folkhälsa, menar att det finns exempel på positiva effekter när företaget styrt medarbetarna till återhämtningsaktiviteter. Men samtidigt finns det en risk att arbetet inte hinns med.

– Då blir återhämtning lidande. Även om man är ledig så kanske man inte får den återhämtning man egentligen skulle vilja få för man har dåligt samvete eller känner att man borde gjort mer, att man kollar mejlen ändå, säger hon till DN.

DN: Forskare: Det är riskerna med fyradagars arbetsvecka