GRÖNA NÄRINGAR

Priset på jordbruksmark steg i fjol

Priserna på åkermark och betesmark steg i fjol. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

I fjol steg det genomsnittliga priset på åkermark med sju procent i landet. Priset på betesmark ökade med fem procent, enligt Jordbruksverket.

Prisskillnaderna mellan olika regioner är fortsatt väldigt stora.

Priset på åkermark landade i genomsnitt på 130 500 kronor per hektar i fjol. En hektar betesmark kostade 47 500 kronor.

Jämfört med 2012 har genomsnittspriserna på riksnivå för både åker- och betesmark mer än fördubblats.

Men prisutvecklingen skiljer sig åt mellan olika delar av landet, där södra Sverige rusat ifrån de nordligare delarna.

I produktionsområde övre Norrland har priset på åkermark respektive betesmark ökat med knappt 50 procent sedan 2012.

Men i Götalands norra slättbygder har priset på åkermarken ökat 119 procent. Största ökningen av genomsnittspriset på betesmark sedan 2012 har mellersta Sveriges skogsbygder: 129 procent.

Det högsta priset på åker- och betesmark i fjol hade Götalands södra slättbygder. Där kostade åkermark 291 500 kronor per hektar i genomsnitt och betesmarken 120 500 kronor per hektar.

Det var 14 respektive 18 gånger så högt pris som i övre Norrland där priset var lägst. Där kostade åkermark 21 400 kronor och betesmarken 6 700 kronor per hektar, skriver Jordbruksverket.

Fakta

Metoden för att skatta de genomsnittliga markpriserna baseras på de lantbruksfastigheter som sålts under året och där man också ansökt om lagfart.

I fjol ingick knappt 2 700 försäljningar och drygt 18 800 hektar jordbruksmark i beräkningarna.

Det motsvarar mindre än en procent av alla jordbruksfastigheter och mindre än en procent av den totala jordbruksmarksarealen i Sverige.

Det ger en viss slumpmässighet i hur exklusiva markerna är som sålts från år till år i de olika regionerna, vilket bidrar till variationer i prisutvecklingen.

Variationerna gör i sin tur att genomsnittspriset för respektive år ska tolkas med viss försiktighet. Däremot går det att se trender både för riket och regionalt över tid.

Källa: Jordbruksverket