GRÖNA NÄRINGAR

Här är företaget som tar in sökhundar för att säkra lönsamheten

Schäfern Edda en vanlig dag på jobbet. Bild: Pressbild

Den fruktade trädsjukdomen fruktträdskräfta riskerar att ödelägga stora delar av skörden hos landets äppelodlare. Nu står hoppet till ett unikt samarbete mellan företag och myndigheter – och hundar.

Sjukdomen fruktträdskräfta är ett stort problem för svenska äppelodlingar. Eftersom sjukdomen kan angripa hela trädet och få äpplen att ruttna inifrån, kan i värsta fall hela skördar gå förlorade. Men genom ett nytt samarbete mellan Äppelriket, Kiviks Musteri, Sveriges lantbruksuniversitet och företaget Byrackaforever, hoppas landets äppelodlare att sökhundar ska kunna bidra till att sjukdomen upptäcks i ett tidigt skede.

– Om vi skulle kunna veta redan innan vi planterar trädet att det är smittat, skulle det bli en enorm lönsamhetspåverkan och minskad risk för fler smittade träd i odlingen, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri, i ett pressmeddelande.

Projektet, som finansierats av bland andra Jordbruksverket, har pågått i ett års tid. De involverade hundarna, som är av olika raser, har hittills gjort flera framsteg i att kunna spåra sjukdomen men enligt initiativtagarna återstår mer arbete innan projektet kan utvärderas i sin helhet.

Pressmeddelande: Stor förhoppning till sökhundar på Kiviks Musteri